"Banca centrala a sterilizat integral oferta bancilor, de 1,313 miliarde lei, in depozite la o luna si le ofera celor 11 banci participante la licitatie o dobanda fixa de 8,75% pe an. Joi a revenit in piata un depozit de 2,3 miliarde lei atras de BNR in urma cu o luna, dar banca centrala a atras azi o suma mai mica, deoarece bancile au preferat sa isi pastreze o anumita lichiditate, fapt care se vede si in nivelul ridicat al dobanzilor interbancare, de 8-9% pe an", a explicat Birle.

Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5361 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,07% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, de 3,5334 lei/euro.

BNR a afisat, luni, o medie a dobanzilor overnight de 8,36% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 0,04 puncte procentuale fata de dobanda de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 9,20% pe an, respectiv cu 0,01 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Joi va ajunge la scadenta un depozit de 966 milioane lei, iar leii in exces ar putea avea ca efect scaderea dobanzilor in sedintele de joi si vineri ale pietei monetare.

"Nu cred ca scadenta din acesata saptamana a depozitului atras in urma cu o luna de BNR va avea un impact foarte mare asupra dobanzilor internbancare pentru ca banuiesc ca bancile au tinut cont de el atunci cand si-au calculat nevoia de lichiditate", a spus Birle.

Ramane de vazut, insa, ce volum va vrea sa atraga saptamana viitoare banca centrala in certificate de depozit cu scadenta la trei luni, precum si randamentul pe care va fi dispusa sa il accepte. "Probabil ca vom vedea miscari ale dobanzilor abia dupa decontarea acestora", a explicat dealerul sef al Bancii Transilvania.

La sfarsitul acestei luni e posibil sa aiba loc miscari mai mari ale dobanzilor, in conditiile in care sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii este urmat de platile trimestriale catre bugetul de stat, a mai spus Birle.

"intre 20-23 octombrie e posibil ca dobanzile sa fie mai mici pentru ca bancile vor dori sa isi pastreze lichiditatea pentru constituirea rezervelor, iar dupa 24 probabil ca dobanzile vor creste peste 9% pe an ca urmare a nevoii mari de lei pentru efectuarea platilor trimestriale catre bugetul de stat", a conchis dealerul sef al Bancii Transilvania.