Ploile abundente din ultimele zile au generat in unele localitati din tara mari inundatii si alunecari de teren care pun in pericol casele localnicilor, insa numai o cincime din locuintele din Romania sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale, majoritatea in mediul urban, unde astfel de riscuri sunt mai reduse, scrie Adevarul.

Din totalul celor 8,88 milioane de locuinte din Romania, doar 1,7 milioane erau asigurate la sfarsitul lunii mai printr-o polita obligatorie (PAD), prin care se acopera riscul de inundatii naturale, alunecari de teren sau cutremure. Desi, cel putin in teorie, riscul unor dezastre naturale este mai mare in mediul rural, peste trei sferturi din asigurarile obligatorii ale locuintelor sunt incheiate in mediul urban. Mai exact, la sfarsitul lunii mai, erau incheiate polite PAD pentru 1,28 milioane de locuinte din orase si pentru numai 423.243 de locuinte din mediul rural.

Aceasta proportie poate fi explicata de faptul ca, prin lege, se interzice incheierea unei polite facultative fara sa existe si un contract de asigurare obligatorie, iar cele facultative sunt de regula solicitate de banci pentru creditele cu ipoteca, majoritatea acordate in mediul urban. Pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Transilvania (20% din total), in Bucuresti si Muntenia (19%, respectiv 18% din total), iar cele mai putine – in Maramures si Bucovina (cate 3% din total), Crisana (4%) si Dobrogea (5%).

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Citeste si:
Cati soferi stiu ca pot incasa banii din RCA direct de la asigurator
Cati soferi romani stiu ca au...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Lovitura pentru dezvoltatorii care "pun in pericol viata oamenilor"