Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, a negat, luni, intr-o conferinta de presa, implicarea sa in fraudarea celei mai mari banci de comert exterior din Romania - Bancorex.
ôStirile care au aparut pe piata conform carora eu as fi groparul Bancorexului sunt complet falseö, a spus Silvian Ionescu citat de Rompres, ca raspuns la acuzatiile care i s-au adus cu privire la actiunile firmei Monica Import Export SRL in relatia cu Bancorex.

Seful GNM spune ca afirmatiile sale se bazeaza pe o expertiza judiciar-contabila autorizata, care infirma implicarea sa in fraudarea Bancorex.

Firma Monica SRL, prin intermediul administratorului sau Silvian Ionescu, a beneficiat de o linie de credit de la Bancorex, in 1995, de 250.000 dolari, care a crescut in 1996 la 500.000 dolari, pentru ca in 1997 sa ajunga la suma de un milion dolari.

Firma facea export de fructe si import de piese auto. Bancorex a actionat in judecata Monica SRL pentru nerambursarea liniei de credit si s-a declansat procedura de lichidare judiciara. Cand s-au blocat conturile si s-a pus sechestrul de gaj, aceasta avea in depozit peste 750.000 dolari.

Firma Hoda International BV Olanda, partenerul firmei Monica SRL de export de fructe, a aflat de actiunea Bancorex si a refuzat sa plateasca pentru 38 de camioane de prune trimise la export, justificand ca se depreciase calitatea.

"In realitate, nu era vorba de deprecierea calitatii, pentru ca eu am reusit sa gasesc cumparatorii prunelor, deoarece firma olandeza era un intermediar", a spus Silvian Ionescu.

"Am castigat la cea mai inalta instanta din Olanda procesul cu firma Hoda International BV, care nu a returnat nici pana acum suma, aceasta fiind de aproximativ un milion de dolari", a adaugat Silvian Ionescu, cu precizarea ca a platit din propriul buzunar cheltuielile de judecata care s-au ridicat la valoarea de 50.000 euro.

Potrivit lui Ionescu, Bancorex a oferit facilitatea liniei de credit pentru ca firma Monica Import Export SRL era un bun client. ”Am trecut prin trei sucursale ale bancii care m-au evaluat si si-au dat acordul pentru linia de credit, interesul lor fiind sa incaseze anual din dobanzi, taxe etc. aproximativ un sfert de milion de dolari”, a spus el.

In 1997 a existat o hotarare de repunere in drepturi si de suspendare a blocarii conturilor si a sechestrului pe depozit, pe care Bancorexul nu a executat-o.

Monica SRL este in prezent administrata de ISD Consulting, acesta fiind si lichidatorul firmei. Silvian Ionescu nu mai este administrator, acesta decazand din drepturi in momentul in care s-a introdus lichidarea judiciara.

Lichidatorul este cel care trebuie sa se ocupe de recuperarea creantelor si valorificarea gajului, care are o valoare de depozit de 750.000 dolari, suma din care au fost recuperati 100 dolari. Pentru recuperare, ISD Consulting a avut nevoie de acordul Autoritatii Nationale pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri