Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat joi modificarea planului de redresare financiara conceput si prezentat compania City Insurance, in care sa includa masuri concrete de remediere a situatiei financiare si sa prevada termene clare pentru fiecare masura asumata, dupa ce presedintele ASF, Misu Negritoiu a afirmat recent ca programul propus de asigurator nu este suficient pentru a corespunde cerintelor autoritatii.

Astfel, Consiliul ASF a aprobat in sedinta de joi "modificarea planului de redresare financiara intocmit si prezentat de SAR City Insurance S.A. astfel incat acesta sa includa masuri concrete de redresare a situatiei financiare cu termene ferme prevazute pentru fiecare etapa/masura asumata", a anuntat autoritatea, potrivit News.ro.

Misu Negritoiu declara la inceputul lunii ca City Insurance a prezentat ASF un program de redresare financiara, insa este insuficient pentru a corespunde cerintelor autoritatii si obiectivelor de redresare. El a precizat ca va fi nevoie de o infuzie de capital, cel mai probabil, fara a inainta vreo suma privind necesarul.

ASF a anuntat pe 18 aprilie deschiderea procedurii de redresare financiara la City Insurance, companie care a ocupat anul trecut a patra pozitie pe piata asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), si a limitat vanzarile de polite noi la 75% din sumele subscrise in 2015, in timp ce subscrierea de noi contracte de asigurare de garantii a fost interzisa.

Potrivit autoritatii, un control efectuat la City a indicat mai multe probleme importante la asigurator, in special un grad ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43%, si un coeficient de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile legale. De asemenea, controlul ASF a mai aratat ca City Insurance avea intarzieri importante la plata despagubirilor la daunele Carte Verde, pentru accidentele din strainatate.

Din aceasta cauza, la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) s-au inregistrat mai multe cereri de chemare in garantie, situatie care afecteaza intreaga piata de asigurari RCA din Romania. In replica, City a transmis ca autoritatea a ignorant cu rea credinta rezultatul auditului transmis de asigurator pe 18 aprilie, chiar in ziua anuntului ASF, care arata ca societatea indeplineste si depaseste chiar indicatorii impusi de reglementarile Solvency II, intrate in vigoare la inceputul anului.

"Asupra conditiilor in care noi am instituit redresare pe baza de plan, evident ca nu avem aceeasi intelegere, dar tocmai asta este problema noastra, raportul de audit pe care l-a prezentat City. Au mai fost si altii care au prezentat rapoarte de audit inainte care au fost mai putin credibile”, a mentionat Misu Negritoiu la ]nceputul lunii. El a aratat ca orice plan de redresare ajunge la recapitalizare, fiind puse in discutie rata lichiditatii si cea a solvabilitatii.

Intrebat care ar fi necesarul de capitalizare, Negritoiu a punctat ca nu a facut publica aceasta informatie, tocmai pentru ca suma este contestata. “Ea este determinata pe baza reclasificarilor pe care le-a facut controlul ASF si asteptam sa fie revazute de inca un auditor”, a explicat presedintele autoritatii.

City Insurance inca nu a stabilit auditorul financiar, desi trebuia sa finalizeze aceasta etapa intr-un termen de maxim 20 de zile de la data comunicarii deciziei ASF de deschidere a procedurii de redresare financiara, anuntata pe 18 aprilie. Compania a fost al patrulea asigurator in privinta caruia ASF a luat o masura importanta in ultimul an si al doilea care a intrat in procedura de redresare financiara, dupa Euroins.

In august 2015, ASF a decis sa ceara falimentul Astra Asigurari, liderul pietei RCA la acea vreme, care in prezent se afla in procedura de lichidare. De asemenea, ASF a decis pe 25 ianuarie intrarea Carpatica Asig in rezolutie, o situatie similara insolventei, pentru a evita falimentul societatii de asigurari. In plus, autoritatea a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost inlocuita temporar cu Fondul de Garantare a Asiguratilor.

In cazul unui alt asigurator important, Euroins, ASF a hotarat in 14 octombrie 2015 sa deschida procedura de redresare financiara, avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an.

Sursa foto: max sattana / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri