Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania sustine ca asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) au inceput din nou sa se scumpeasca de doua saptamani si acuza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca ascunde publicului un raport de audit care ar arata ca asiguratorii au majorat in mod nejustificat preturile politelor, conform News.ro

In 26 mai, ASF a anuntat ca prima medie RCA pe segmentul autoutilitarelor si autocamioanelor a stagnat in aprilie, dar a ramas cu 53% mai mare, in medie, fata de iunie 2015.

"Preturile au inceput sa creasca din nou. (...) De doua saptamani au inceput sa creasca din nou tarifele RCA si astfel ajungem unde am spus noi", a declarat presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, citat in comunicat.

Transportatorii au amenintat de mai multe ori ca vor organiza proteste la nivel national din cauza nemultumirilor generate de scumpirea politelor RCA si de unele prevederi existente in proiectul legii RCA. Ultima nemultumire este legata de prevederile unui raport de audit, numit Milliman, care ar demonstra ca acuzatiile transportatorilor sunt reale.

"ASF a platit o firma mare de audit si s-a facut un raport, dar acest raport nu ne-a fost prezentat nici noua, transportatorilor, nici publicului larg. Am aflat, pe surse, ca dl. Misu Negritoiu i-a chemat pe asiguratori si le-a spus ca raportul nu le este favorabil, de aceea nu s-a dat publicitatii", a mai spus Stefanescu.

Reprezentantii transportatorilor sunt dezamagiti ca noua lege RCA, discutata in ultimele luni, nu va fi votata in aceasta sesiune de catre parlamentari, care nu o considera o prioritate.

Mai mult, Ministerul Finantelor a publicat saptamana trecuta, pe site-ul propriu, un proiect al noii legi RCA care nu contine unele dintre prevederile convenite intre partile care au purtat negocieri in comisia de buget-finante a Senatului si care aveau rolul de a-i proteja pe consumatori in fata companiilor de asigurari.

In cadrul comisiei de buget-finante a Senatului au avut loc, in ultimele luni, mai multe discutii intre reprezentanti ai asiguratorilor si ai mai multor organizatii nemultumite de modul in care sunt protejati consumatorii.

In urma acestor discutii, partile au cazut de acord asupra mai multor prevederi care urmau sa se regaseasca in proiectul final al legii.
Proiectul legii RCA, depus in data de 16 mai ca initiativa legislativa la Senat, trebuie avizat de Guvern inainte de a putea primi girul senatorilor.

Insa varianta publicata de Ministerul Finantelor in 13 iunie nu contine multe dintre modificarile convenite.

Printre prevederile importante care lipsesc din proiectul publicat sunt cele legate de stabilirea penalitatilor de 0,2% pe zi firmelor de asigurare care nu isi indeplinesc obligatiile si cea referitoare la decontarea de catre asigurator a inchirierii unei masini pentru consumator in perioada in care dosarul este introdus in cercetari pentru suspiciuni de frauda care nu se confirma.

Transportatorii au anuntat recent ca ar putea declansa un protest la nivel national, daca legea RCA nu este adoptata in acest an.

Sursa foto: View Apart / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri