Tinerii se gandesc de abia dupa 30 de ani sa economiseasca pentru pensie, spune Radu Craciun, presedinte si director general al BCR Pensii. Ce alternative investitionale au acestia in contextul actual al pietelor financiare, in care dobanzile la depozite de abia mai acopera comisioanele bancilor si impozitul pe profit.

Seful BCR Pensii recomanda plasamente diversificate atunci cand decideti sa economisiti pentru pensie, nu doar in fondurile de pensii private, chiar daca acestea din urma benefciaza de facilitati fiscale, deductibilitate in limita a 800 de euro pe an (400 de euro la angajat si 400 euro la angajator), contributiile acestea urmand sa fie facute din salariul brut.

Pe de alta parte, trebuie sa tineti cont ca investitiile pe cont propriu sau in fonduri de investitii nu beneficiaza de scutiri de taxe si, din start, se vor deprecia din cauza impozitului pe profit, de 16%.

Veniturile din castigurile de capital realizate prin intermediul pensiilor private nu se impoziteaza, nici dividendele sau dobanzile la depozite si titluri de stat.

Radu Craciun sustine ca trebuie sa avem in general ca strategie de economisire pentru pensie un cos diversificat, dar pensiile private nu ar trebui sa lipseasca, mai ales ca sunt si un instrument de disciplinare.

Intotdeauna vei gasi un motiv foarte bun ca sa folosesti banii aia (economisiti - n.r.) si sa economisesti mai tarziu. Iar cand investesti intr-un fond de pensii private nu iti poti permite aceasta libertate pentru ca nu poti accesa acei bani decat in momentul in care iesi la pensie.

Craciun considera ca tinerii ar trebui sa isi puna mai degraba intrebarea de ce sa economiseasca si nu in ce sa economiseasca, pentru ca in functie de motivatia pentru care pun acei bani deoparte stabilesc si vehiculul in care sa plaseze banii.

"Daca economisesc pentru o excursie pe care o voi face peste 2 ani, in care pretul este indexat la cursul de schimb, atunci are mai mult sens sa economisesc intr-o valuta si sa elimin riscul valutar. Luna de luna cumpar euro si in momentul in care strang suma respectiva o cheltuiesc tot in euro", recomanda Radu Craciun.

In schimb, daca economiseste bani pentru pensie, un tanar trebuie sa gandeasca in moneda nationala si la investitii pe termen lung. "Atunci pot sa ma gandesc la fonduri de obligatiuni, la titluri de stat, la fonduri de pensii sau poate chiar la un imobil pe care sa il inchiriez, in functie de suma de bani pe care o am", sustine seful BCR Pensii.

In functie de cat de rapid ai nevoie de acei bani economisiti, poti sa apelezi si la depozitele bancare daca ai nevoie de bani peste o luna, iar daca ai nevoie de bani peste 15-20 de ani portofoliul de investitii se schimba radical.

Investitiile in depozite bancare: mai merita sa tii banii in banci la dobanzile actuale?

"In momentul de fata obiectivul minim pe care ar trebui sa il avem ar fi prezervarea capitalului, pentru ca suntem intr-un context al inflatiei si dobanzilor scazute, in care este foarte greu sa ai randamente pozitive ale investitiilor. Si atunci trebuie urmarit ca randamentele sa acopere macar rata inflatiei, care in momentul de fata este negativa, dar la sfarsitul anului va fi undeva la 2%. Un randament de 2%, doi si ceva la suta, cel putin asigura prezervarea in termeni reali a valorii capitalului", atrage atentia specialistul BCR.

Avand in vedere ca persista inca riscuri mari in pietele financiare, investitorii care nu au un apetit de risc crescut si care nu au niste bani pe care sa isi permita sa ii piarda fara sa se dezechilibreze financiar, este mai bine sa adopte o strategie conservatoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri