Brexit-ul Marii Britanii ar trebui sa aiba un impact relativ redus asupra situatiei macroeconomice a Romaniei, intrucat cresterea economica este legata mai mult de consumul privt, iar legaturile directe cu ecnomia britanica sunt reduse, insa pe termen mediu efectele ar putea fi mai ample, in special pe segmentul fondurilor europene, considera economistii ING BANK, conform News.ro

Spre exemplu, Ministerul Fondurilor Europene a estimat ca PIB-ul nominal a fost cu 10,6% mai mare datorita fondurilor europene atrase in exercitiul 2007-2013, in timp ce contributia Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al UE.

“Totusi, subliniem ca exista multe incertitudini in acest moment cu privire la cum vor arata lucrurile pe acest plan. In plus, daca decizia Marii Britanii va slabi UE pe termen mediu si lung, atunci acest aspect ar avea un impact negativ asupra Romaniei si pe plan economic, si pe plan geopolitic”, subliniaza economistii ING.

In ceea ce priveste impactul asupra politicii monetare, acestia considera ca situatia ar putea fi un argument puternic pentru BNR sa amane pentru primul trimestru al anului viitor debutul ciclului de intarire a politicii.

Potrivit estimarii actuale a ING, banca centrala ar urma sa faca acest pas in sedinta Consiliului de Administratie din 4 noimebrie
“Multe depind si de reactia Bancii Centrale Europene si a bancilor centrale regionale”, mai spun analistii institutiei de credit.

Pentru sedinta CA al BNR de joi, 30 iunie, acestia se asteapta la mentinerea dobanzii de referinta la 1,75% pe an, precum si a rezervelor minime obligatorii, la 8% pentru pasivele in lei si 12% pentru cele in valuta.

Sursa foto: Shutterstock / Pixelbliss

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri