O pondere de 51,9% dintre britanicii au optat pentru iesirea din Uniunea Europeana, in urma unui referendum de saptamana trecuta, Desi aceasta decizie naste foarte multe incertitudini, iar impactul indirect pe termen mediu si lung este foarte greu de anticipat, analistii Coface Romania spun insa ca efectele in ceea ce priveste piata locala vor fi limitate.

Investitorii din Marea Britanie detin in Romania 1.094 de firme, din care aproape 500 de companii au raportat venituri de peste 100.000 de euro anul trecut, avand in total 66.637 de angajati, reprezentand 2% din totalul salariatilor din mediul privat la nivel local, iar cele multe investitii pe termen lung finantate de catre acestia au fost orientate in posta si telecomunicatii, industria metalurgica, industria alimentara si a bauturilor, constructii si tranzactii imobiliare, indica o analiza realizata de Coface Romania, potrivit News.ro.

Companiile romanesti cu actionariat din UK reprezinta doar 0,3% din totalul firmelor active din Romania, dar genereaza aproximativ 2,2% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor inregistrate. Din totalul acestora, doar 492 de companii au avut venituri de peste 100.000 de euro anul trecut, inregistrand o medie a cifrei de afaceri de circa 11 milioane euro.

Cele mai multe companii sunt concentrate in sectoarele de prestari servicii (17%), tranzactii imobiliare (16%); constructii (13%), comert cu ridicata si distributie (10%) si IT (8%). Pe de alta parte, veniturile generate de aceste companii sunt concentrate in industria metalurgica (16%), comert cu ridicata si distributie (15%), posta si telecomunicatii (14%), IT (12%) si industria alimentara si a bauturilor (7%).

“Deoarece ponderea veniturilor acestor companii in totalul inregistrat la nivel national nu este decat de 2%, eventuale probleme ale acestor firme nu pot cauza un efect sistemic in randul economiei private. In schimb, putem vorbi despre anumite riscuri izolate”, a afirmat Iancu Guda, director Servicii in cadrul Coface Romania. Structura de capital a firmelor locale cu actionariat in UK este mai buna decat media inregistrata la nivel national, astfel ca au o indatorare medie de 70%, comparativ cu media nationala de aproape 78%.

Totusi, nivelul mediu de eficienta al acestor companii este foarte scazut, in conditiile in care profitabilitatea totala este negativa. Firmele cu actionariat din Marea Britanie au raportat anul trecut o pierdere consolidata de 60 milioane de lei.

“Aceasta situatie, corelata cu un grad de indatorare (finantari atrase de la banci, furnizori, stat si entitati afiliate) sub media inregistrata la nivel national, implica faptul ca firmele respective care au inregistrat pierderi au fost sustinute de catre actionari prin capitalizarea acestora”, mai arata analiza Coface.In aceste conditii si in contextul incertitudinilor in crestere cauzate de catre Brexit, investitorii din UK probabil ca nu vor mai putea aloca fonduri suplimentare pentru finantarea companiilor locale, fiind nevoite sa treaca printr-un proces de restructurare.

Sectoarele care inregistreaza cele mai mari pierderi si vor fi cel mai mult afectate de acest proces sunt constructii (-38%), industria extractiva (-30%), agricultura (-24%), industria alimentara si a bauturilor (-24%), tranzactii imobiliare (-19%) si comertul cu amanuntul (-18%). Sectoarele mentionate genereaza un numar total de aproximativ 6.300 de locuri de munca, concentrate in 406 companii. Pe de alta parte, domeniile cu cel mai ridicat nivel de profitabilitate in randul companiilor cu actionariat din UK sunt transporturile (17%), industria metalurgica (9%) si fabricarea produselor chimice (6%).

Avand in vedere gradul de capitalizare foarte ridicat al companiilor din sectoarele mentionate, de 60%, corelat cu un grad de indatorare foarte scazut, de circa 40%, si ca firmele mama din UK vor avea nevoie de capitaluri pentru stabilizarea problemelor intampinate in contextul Brexit, o decapitalizare a acestor sectoare este destul de probabila, mai ales ca impozitul pentru dividendele platite este mult mai redus decat in anii trecuti. Aceste sectoare genereaza aproximativ 15.000 de locuri de munca.

Sursa foto: Lucian Milasan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri