Nou infiintata Companie de Factoring tinteste o cota de piata de 4 - 5% si afaceri de 35 milioane euro in 2006, respectiv o cota de piata de 10 - 15% si un volum de afaceri de 100 - 150 milioane euro in 2007, potrivit reprezentantilor companiei
"Aceste previziuni se bazeaza pe o estimare de 700 milioane euro a volumului pietei romanesti de factoring in 2006. Consider ca in 2007 piata romaneasca de factoring va atinge un volum de afaceri de un miliard de euro", a mai declarat, citat de NewsIn, Valentin Chirca, directorul general al Companiei de Factoring. "in trei - patru ani, piata romaneasca de factoring ar putea atinge o valoarea a afacerilor de doua miliarde euro", a completat presedintele Intermarket Bank Viena, unul dintre cei doi actionari ai Companiei de Factoring, Theo Hibler.

"In anul 2005, piata de factoring din Romania a inregistrat un volum de afaceri de 550 milioane euro si o crestere cu 31%, fata de anul precedent. Prin comparatie, Slovacia, o tara mai mica decat Romania, a inregistrat, in 2005, un volum al afacerilor de factoring de 800 milioane euro, ceea ce demonstreaza ca piata romaneasca de profil are un mare potential de dezvoltare", a adaugat directorul general al Companiei de Factoring.

Compania de Factoring IFN SA, membra a Factors Chain International (FCI), una dintre cele mai mari organizatii specializate la nivel mondial, a fost infiintata de Intermarket Bank Viena si Banca Transilvania, cu o cota de participare la capitalul social al companiei de 50% fiecare.

"Am ajuns la concluzia ca este mai eficient sa infiintam o companie de sine statatoare care sa se ocupe exclusiv de factoring, decat sa practicam acest business printr-un departament specializat subordonat bancii, asa cum fac majoritatea celorlalti jucatori de pe piata de factoring", a explicat directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau. "Pentru a sublinia implicarea noastra exclusiva in factoring si pentru a anticipa pozitia noastra aparte pe piata, am rezervat, din timp, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), titulatura Compania de Factoring si nu ne-am sfiit sa il pe domnul Valentin Chirca de la BCR", a mai spus Ionut Patrahau.

Competetiei in sapte

In prezent, pe piata romaneasca, servicii de factoring mai ofera BCR, BRD SocGen, Unicredit, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank si Romexterra.

Produsele Companiei de Factoring IFN SA se adreseaza atat pietei interne, cat si celei internationale, prin finantarea in lei a facturilor, respectiv in euro a exporturilor romanesti cu plata la termen. Compania de Factoring mai ofera ca servicii gestiunea si colectarea incasarilor, precum si protectie impotriva riscului de neplata a debitorilor.

"Factoringul reprezinta o solutie de finantare pentru termenele lungi de plata a facturilor, prin care se creeaza un avantaj competitiv pentru companii, in special pentru IMM-uri. Apare, astfel, posibilitatea cresterii cifrei de afaceri sau, dupa caz, a realizarii de investitii; de asemenea, factoringul dezvolta flexibilitatea firmei de a-si asuma termene de plata variate", a mai spus Valentin Chirca.

"in esenta, factoringul functioneaza in felul urmator: societatea de factoring cumpara, de la societatile comerciale interesate, facturile neincasate ale acestora, finantand, in schimb, respectivele societati, cu 80% din valoarea bruta a respectivelor facturi", a explicat directorul general al Companiei de Factoring.

"Societatea de factoring retine 20% din valoarea facturilor achizitionate, dupa ce debitorii si-au achitat datoriile fata de societatile comerciale cliente ale societatii de factoring La acest procent care se adauga o dobanda, calculata in functie de nivelul dobanzii bancare, si un comision, care este negociabil si depinde de serviciile suplimentare pe care societatea de factoring le ofera pe langa finantarea in avans a facturilor, precum si de ratingul stabilit de societatea de factoring pentru client, in functie de rezultatele financiare ale acestuia, dar si de calitatea debitorilor acestuia", a mai spus Valentin Chirca.

"Serviciile suplimentare oferite de Compania de Factoring sunt administrarea si managementul facturilor clientilor, precum si asigurarea impotriva riscurilor de neplata a debitorilor, pana la un nivel de 80% pe piata interna si de 100% pentru exportatori", a mai spus Chirca.

"Sursele de finantare ale Companiei de Factoring sunt in exclusivitate creditele bancare, iar gradul maxim de expunere, pentru un singur client, este de 12 milioane euro, potrivit normelor BNR si capitalului social al companiei", a mai spus Valentin Chirca.

Intermarket Bank Viena, unul dintre fondatorii Companiei de Factoring IFN SA, este lider de piata in Europa Centrala si de Est, avand o cota de 31% si subsidiare in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si, de anul acesta, si in Romania. in anul 2005, Intermarket Bank Viena a inregistrat o cifra de afaceri totala de 4,23 miliarde euro.

Banca Transilvania este a cincea banca din Romania dupa active, cu o cota de piata de 4,34% si active in valoare de 6,2 miliarde lei, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Profitul Bancii Transilvania, dupa impozitare, a crescut, in primul semestru al anului 2006, cu 13% fata de finalul anului trecut, de la 52,009 milioane lei (14,14 milioane euro), pana la 58,719 milioane lei (16,47 milioane euro). Banca are deschise 307 sucursale, are peste 4.000 de angajati si este una din cele trei banci romanesti listate la Bursa din Bucuresti.

Banca Transilvania este detinuta de un grup de oameni de afaceri autohton, care poseda fiecare sub 5% din capitalul bancii. Cel mai important actionar al bancii este BERD, care controleaza un pachet de 15%, dar, cu exceptia bancii de investitii, niciun actionar nu poate avea mai mult de 5% din capital, potrivit statului bancii. Printre actionari se mai numara SIF Moldova, SIF Banat Crisana si SIF Oltenia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri