Relaxarea fiscala de amploare din ultimul an, constand in buna parte din reduceri de taxe si majorari de salarii decise pe finalul anului trecut, ar putea determina agentia de evaluare financiara Fitch sa inrautateasca, la finele acestei saptamani, perspectiva ratingului suveran al Romaniei de la “stabila” la “negativa”, potrivit analistilor bancii austriece Erste. Un rating mai slab sau o perspectiva “negativa” se vede in general in dobanzile pe care le plateste statul pentru a imprumuta bani. Guvernul trebuie sa imprumute mai multi bani pentru a finanta cheltuielile mai mari ca veniturile, inclusiv din cauza majorarilor de salarii, iar o dobanda mai mare ar creste si mai accelerat povara indatorarii Romaniei.

“Romania va fi urmatoarea tara pentru care ratingul va fi reevaluat. Ne asteptam ca ratingul Romaniei sa fie confirmat de Fitch, dar nu excludem in totalitate o schimbare a perspectivei la negativa, din cauza relaxarii fiscale fara precedent din Romania (cea mai ampla relaxare fiscala din UE incepand din 2010). In urma cu un an, Romania ar fi meritat o imbunatatire a ratingului, ca urmare a realizarilor in privinta consolidarii fiscale si a reducerii deficitului de cont curent. Principalele cifre arata inca foarte bine, dar evolutia fundamentelor este ingrijoratoare”, se arata intr-un raport al Erste.

Fitch evalueaza Romania cu rating “BBB-”, cel mai mic din categoria recomandata investitorilor. Perspectiva este “stabila”. Perspectiva indica directia in care agentia de rating se asteapta sa evolueze ratingul respectiv intr-un orizont de timp de 1-2 ani. Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor’s (S&P) si Moody’s, au pentru Romania calificativele “Baa3” (echivalent cu BBB-), respectiv “BBB-”, ultimele trepte din categoria celor recomandate pentru investitii. Perspectiva ratingului de la S&P este “stabila”, iar a calificativului Moody’s “pozitiva”. Un rating mai bun presupune ca datoria emisa de statul respectiv este considerata mai sigura de catre investitori, iar dobanzile cerute pentru a imprumuta bani acelui stat sunt, in consecinta, mai mici.

Atat agentiile de rating, cat si investitorii, au pastrat o opinie pozitiva fata de Romania in trimestrul al doilea al acestui an. Astfel, in aprilie, S&P a mentinut ratingul Romaniei, dar a avertizat ca relaxarea fiscala si lipsa de forta a guvernului sporesc presiunile asupra ratingului.

"Consideram ca, pe termen scurt, lichiditatea masiva introdusa de Banca Centrala Europeana in sistemul financiar va mentine, probabil, randamentele (pentru obligatiunile, n.r.) Romaniei la un nivel mai redus decat ar justifica fundamentele macroeconomice. Totusi, lichiditatea abundenta ar putea alimenta un fals sentiment de usurinta a finantarii, ascunzand riscurile reale", avertizeaza Erste.

Deficitul bugetar a crescut puternic, din cauza relaxarii fiscale

Erste estimeaza un deficit bugetar de 2,9% din PIB pentru Romania in acest an, fata de 0,7% anul trecut. Anul urmator situatia ar urma sa fie si mai complicata daca nu vor fi adoptate masuri de corectare, cu o prognoza de deficit bugetar de 3,5%, peste limita de 3% permisa in Uniunea Europeana.

Masurile de relaxare fiscala, decise anul trecut, au fost criticate de economisti si mediul privat, intrucat cresterea cheltuielilor statului a fost insotita si de o scadere a unor taxe, insemnand mai putini bani la buget. Parlamentul a continuat, chiar si dupa instalarea guvernului tehnocrat condus de premierul Dacian Ciolos, sa adopte masuri care pun presiune pe cheltuielile statului.

Indatorarea statului roman (masurat ca raport intre datoria publica si PIB) a scazut usor anul trecut, de la 38,9% din PIB in 2014 la 38,4% din PIB in 2015, insa pentru 2016 analistii Erste anticipeaza ca povara datoriei ar urma sa urce la 40,6%, iar anul urmator la 42,3%.

Romania are o rata de indatorare mai redusa comparativ cu alte tari din UE, unde limita este de 60% din PIB, insa aceste datorii au fost acumulate in foarte mare parte pentru acoperirea cheltuielilor statului si nu pentru investitii precum cele in infrastructura, generatoare de crestere economica.

In plus, inrautatirea situatiei finantelor statului are loc in contextul unui grad ridicat de instabilitate la nivel global, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a parasi UE, dar si din cauza unor evolutii sub asteptari in unele economii mari, precum China. Situatia Romaniei este complicata si de incertitudinea regionala, existand posibilitatea ca o escaladare a crizelor din Ucraina sau Turcia sa afecteze Romania.

Sursa foto: Shutterstock/iQoncept

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri