Formularul 088, prin intermediul caruia un contribuabil este evaluat de catre functionarii Fiscului cu privire la capacitatea de a desfasura activitati economice in sfera TVA, a ramas o sarcina birocratica considerata suplimentara, in ciuda simplificarii operate recent, si trebuie eliminat, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Jianu, care considera ca legislatia legata de acest formular creaza posibilitatea unor abuzuri ale functionarilor Fiscului.

Declaratia 088 a fost simplificata de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscal, dupa criticile repetate ale oamenilor de afaceri legate de declaratiile prea complicate solicitate de catre Fisc, conform News.ro

Noul model, publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial, reduce numarul de intrebari de la 20 la 12, iar numarul de documente care trebuie anexate a scazut la patru, de la 11 anterior.

Totusi, CNIPMMR considera ca noul Formular 088, desi simplificat, ramane in continuare o sarcina birocratica suplimentara, in special pentru IMM-uri si ar trebui eliminat.

"CNIPMMR a propus in mod constant ca Formularul 088 - „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” in format fizic, sa fie inlocuit cu o „Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”, care sa se completeze electronic si sa se depuna online", a precizat organizatia.

CNIPMMR: Denumirea folosita este improprie

De altfel, CNIPMMR afirma ca denumirea folosita de catre Fisc, de “Declaratie pe propria raspundere privind evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA“, este una improprie. Patronaul IMM-urilor atrage atentia ca reglementarile din aceasta sfera reprezinta in continuare un factor de presiune asupra mediului de afaceri prin intermediul functionarilor Fiscului, care au posibilitatea de a comite abuzuri.

Astfel, functionarii Fiscului au dreptul de a solicita contribuabilului prezentarea unor documente suplimentare fata de cele solicitate prin declaratia pe propria raspundere.

Aceasta obligatie, in paralel cu invitarea contribuabilului la sediul Agentiei Nationalae de Administrare Fiscala (ANAF), nu asigura o relatie echilibrata intre autoritati si intreprinzatori, a avetizat Jianu.

Potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, birocratia este cea mai mare dificultate cu care se confrunta IMM-urile, fiind considerata o povara de catre 61,4% dintre intreprinzatorii din Romania.

Citeste si:
Plafoane fiscale 2020: la cat ajung acestea si cine poate beneficia
Plafoane fiscale 2020: la cat...

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondul de PE al romanilor satui de "catuse aurite" in multinationale