Guvernul taie si in acest an prin rectificare bugetara din cheltuielile pentru investitii, ca urmare a "dificultatilor structurale in absorbtia fondurilor europene" si reuseste sa aloce mai multi bani in special pentru cresterea salariilor in sanatate si educatie, a indemnizatiilor pentru cresterea copiilor si subventiilor din agricultura.

Economistul UniCredit Bank Mihai Patrulescu estimeaza ca in acest an Romania va consemna o scadere cu 15% a fondurilor europene absorbite, comparativ cu 2015, dar masurile de definire a procesului de acreditare ar putea sa duca la o imbunatatire a gradului de absorbtie in 2017.

"Pentru anul 2016, consideram ca Guvernul va reusi sa mentina deficitul sub limita de 3% din PIB, dar exista riscuri legate de executia bugetara preconizata pentru anul 2017. Cresterea economica va incetini in 2017 pe fondul contextului extern nefavorabil, fapt ce se va suprapune cu reducerea unor surse de venit precum accizele, taxa pe valoare adaugata sau taxa pe stalp. In aceste conditii, exista un risc semnificativ de a depasi tinta de deficit de 3% din PIB", concluzioneaza Mihai Patrulescu.

Practic, Guvernul a evitat in prima jumatate a anului, mai ales in primul trimestru, cheltuielile pentru investitii, pastrandu-si astfel un spatiu destul de mare de manevra in privinta deficitului bugetar. La mijlocul anului, deficitul bugetar s-a situat la 0,5% din PIB, mult mai mic fata de nivelul bugetat dupa sase luni, de 1,9%.

In actualul context, Guvernul a fost nevoit sa aloce bani suplimentari pentru majorarile de salarii si cresterea unor beneficii sociale, decise de Parlament. Politica foarte prudenta a Guvernului din prima jumatate a anului insemna ca riscurile pentru depasirea tintei de deficit de 3% in acest an sunt reduse, potrivit economistilor consultati de wall-street.ro.

Pe de alta parte, riscurile explodeaza anul urmator, cand deficitul bugetar ar putea sa nu se mai incadreze in tinta, avand in vedere noile propuneri pentru majorarea pensiilor, precum si initiativele de reducere a taxelor, cum ar fi TVA la utilitati.

Unde se duc cei mai multi bani de la buget la aceasta rectificare

  • Asistenta sociala + 2,8 miliarde lei. Statul a fost nevoit sa aloce 1,4 miliarde de lei pentru a asigura plata indemnizatiilor pentru cresterea copiilor, a alocatiilor pentru copii, indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap, dar si 1,42 miliarde lei pentru a subventiona deficitul in care se afla bugetul asigurarilor sociale de stat
  • Invatamant + 1,01 miliarde lei. Majorarile salariale ale cadrelor didactice aprobate prin OUG nr.20/2016 scot din buget inca un miliard de lei
  • Finante + 614 milioane lei. Jumatate din suma alocata Ministerului de Finante va merge catre plata dobanzilor la creditele externe contractate de statul roman.
  • Sanatate + 568 milioane lei. Ministerul Sanatatii primeste la aceasta rectificare bugetara aproape 300 milioane lei pentru a asigura plata salariilor majoate, dar si pentru lucrari de reabilitare a unor maternitati si investitii la serviciile de ambulanta si UPU/CPU. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate primeste si ea in plus 271 milioane lei.
  • Agricultura + 405 milioane lei. Sumele in plus sunt necesare pentru plata subventiilor la motorina aferente trimestrului II si III din acest an si a ajutoarelor de minimis pentru sectorul zootehnic.
  • MAI + 368 milioane lei. Jumatate din suplimentarea de buget este necesara pentru organizarea alegerilor parlamentare.
  • Cultura + 22,5 milioane lei. Guvernul a bugetat aceasta suma pentru achizitia Cuminteniei Pamantului, ceea ce reprezinta circa 5 milioane de euro din totalul de 11 milioane de euro necesar pentru rascumpararea sculpturii lui Brancusi.

In ceea ce priveste ministerele care vor avea mai putine fonduri, Transporturile, Agricultura si Cultura sunt taxate cu 383 milioane lei, 168 milioane lei si respectiv 194 milioane lei, in special ca urmare a incapacitatii de a duce la bun sfarsit proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri