Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat pe asfromania.ro ghidul destinat clientilor si pagubitiilor Carpatica Asig, societate de asigurari careia i-a fost retrasa autorizatia de functionare ca urmare a constatarii insolventei. Publicatia include un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii cu care se pot confrunta cei care detin o polita la societatea Carpatica Asig sau cei care au suferit o dauna provocata de un asigurat al societatii.

Printre cele mai importante teme prezentate in cadrul ghidului se numara: masurile de protectie pentru consumatori in cazul declararii falimentului Carpatica, valabilitatea politelor de asigurare incheiate la Carpatica, rolul Fondului de Garantare a Asiguratilor, termenele pe care asiguratii / pagubitii Carpatica Asig trebuie sa le aiba in vedere s.a.m.d..

De asemenea, consumatorii pot afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a recupera creanta de asigurare, cum poate fi denuntata o polita incheiata la Carpatica Asig si cum trebuie formulata o cerere catre FGA. Ghidul, care poate fi consultat pe site-ul ASF - aici, face parte din seria de proiecte initiate de catre ASF care sunt menite sa contribuie la o mai buna informare si protectie a consumatorului de servicii financiare non-bancare.

Carpatica Asig se pregateste de faliment

Carpatica Asig are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei de retragere a autorizatiei de functionare in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari. Pe baza calculelor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat in sedinta din data de 27 iulie 2016 retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014.

In baza acestei hotarari a Consiliului, s-a emis Decizia nr. 1.498/27.07.2016, care a fost transmisa societatii si care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Potrivit ASF, Carpatica Asig a ajuns in aceasta situatie de faliment in conditiile in care ar fi avut o nevoie totala de aport de capital in suma de circa 900 de milioane de lei.

Conform Deciziei ASF, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23, alin.1 din Legea nr. 503/2004 republicata. Totodata, mandatul FGA de administrator temporar al Carpatica Asig va fi prelungit in vederea indeplinirii acestei obligatii de catre societate.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520.

De asemenea, asiguratorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a acestora.

ASF spune ca are ca scop protejarea intereselor clientilor societatii Carpatica Asig, in stransa cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, si mentinerea stabilitatii sistemului de asigurari. Conform legislatiei in vigoare, protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator revine FGA, in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat. Pe baza calculelor expertilor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Politele de asigurare emise de Carpatica Asig S.A. raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30.06.2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

Potrivit ASF, piata asigurarilor poate absorbi implicatiile iesirii Carpatica Asig din industrie fara afectarea stabilitatii si a functionalitatii sistemului, existand premise solide ca anul 2016 sa marcheze revenirea acestui sector pe profit, pe baza ameliorarii vizibile a principalilor indicatori de daunalitate, respectiv a cresterii numarului de contracte de asigurare incheiate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri