Banci din Italia, Irlanda, Spania si Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de rezistenta, sau test de stres, realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeana de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Autoritatea a testat 51 de banci din Uniunea Europeana, dar editia din 2016 a testului de rezistenta are cateva schimbari fata de testele din anii anteriori. In primul rand, numarul de banci supuse testului a scazut considerabil, de la 130 in 2014 la doar 51 in acest an, astfel ca tari cu probleme precum Grecia sau Portugalia nu au nicio banca supusa testului.

De asemenea, nu a fost definit niciun prag pentru a concluziona ca o banca a trecut sau a picat testul. In anii anteriori, cei care efectuau testul masurau impactul unui scenariu-catastrofa asupra fondurilor proprii ale bancilor. Astfel, se considera ca bancile aflate cu indicatorii sub un nivel critic au picat testul si aveau nevoie de recapuitalizare.

Testul de rezistenta ia in calcul un scenariu economic advers - recesiune severa, depreciere a valutelor, reducere a veniturilor clientilor sau crestere a somajului. Insa in acest an, Autoritatea Bancara Europeana nu a anuntat un astfel de prag, ci doar nivelul la care ar cobori ratele de capitaluri proprii in cazul conditiilor adverse luate in calcul.

Din cele 51 de banci testate, cele mai slabe rezultate, dupa nivelul indicatorului Tier 1 al capitalului propriu, au fost inregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44), Allied Irish (Irlanda, 4,31), Raiffeisen (Austria, 6,12), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15), Banco Popular (Spania, 6,62), Unicredit (Italia, 7,1), Barclays (Marea Britanie, 7,3), Commerzbank (Germania, 7,42), SocGen (Franta, 7,5), Deutsche Bank (Germania, 7,8), Criteria Caixa (Spania, 7,81) si Erste Group (Austria, 8,02), potrivit Reuters.

Dintre aceste 12 banci, patru au filiale in Romania - Raiffeisen, Unicredit, SocGen (BRD) si Erste (BCR). Erste Group a transmis o reactie la testul de rezistenta, considerand rezultatele satisfacatoare. "“Am reusit sa atingem aceste rezultate solide in cadrul testului de stres in ciuda faptului ca scenariul advers a folosit parametri ipotetici extrem de duri, atat pentru regiunea noastra, cat si pentru modelul nostru de business ca banca de retail, in comparatie cu alte regiuni si banci europene”, a declarat directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, citat intr-un comunicat al grupului austriac.

Erste a precizat ca scenariul advers luat in calcul in cazul acestui test de rezistenta a presupus scaderea produsului intern brut (PIB) al Uniunii Europene cu 1,8% si o scadere de pana la 4,2% in Europa Centrala si de Est.

De asemenea, scenariul a presupus ieftinirea proprietatilor rezidentiale cu 10,9% in UE si cu pana la 20,5% in statele estice ale blocului comunitar, cresterea indicatorului Euribor si deprecierea monedelor din statele din Europa Centrala si de Est nemembre ale zonei euro cu 8% pana la 23,2% fata de euro.

Sursa foto: Kevin George/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri