Compania de asigurari Carpatica Asig, pentru care autoritatea de supraveghere a cerut falimentul saptamana trecuta, a inceput sa majoreze tarifele asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) de la inceputul acestui an, masura in urma careia a pierdut clienti in favoarea concurentilor, a declarat luni, pentru News.ro, directorul Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Totusi, seful UNSICAR crede ca falimentul Caraptica Asig nu va avea ca efect noi scumpiri ale politelor RCA.

”Ma indoiesc ca tarifele vor mai creste la RCA. Dimpotriva, am putea asista la o scadere a celor mai scumpe dintre ele, din cauza presiunii venite din partea transportatorilor”, a spus Andriescu, pentru News.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, in 27 iulie, ridicarea autorizatiei de functionare a Carpatica Asig, care urmeaza sa intre in faliment.
Carpatica Asig, care practica la un moment dat cele mai mici tarife pe piata RCA, este al doilea mare asigurator din Romania care intra in procedura falimentului, dupa Astra. In urma falimentului Carpatica Asig, pe piata RCA mai activeaza doar opt jucatori.
Principalul motiv al cresterilor politelor RCA din ultimul an a fost introducerea noilor norme Solvency II, de la 1 ianuarie, care au obligat firmele de asigurare sa opereze mariri ale capitalul social.

Seful UNSICAR afirma ca cei opt jucatori ramasi pe piata RCA sunt suficienti pentru a asigura competitia.

Totusi, marea problema a pietei de asigurari este ponderea prea mare a segmentului RCA, de aproape jumatate din piata totala a asigurarilor.

”Nu vad bine o firma care are in portofoliu o proportie prea mare de asigurari RCA. O firma de asigurari trebuie sa fie echilibrata, sa ofere inclusiv asistenta rutiera si juridica”, a explicat Andriescu.

Piata RCA este zguduita de probleme in ultimul an. In august 2015, ASF a decis sa ceara falimentul Astra Asigurari, liderul pietei RCA la acea vreme, care in prezent se afla in procedura de lichidare.

In cazul unui alt asigurator important, Euroins, ASF a hotarat in 14 octombrie 2015 sa deschida procedura de redresare financiara, avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an.

De asemenea, City Insurance se afla tot in redresare financiara, iar ASF i-a obligat recent pe actionarii companiei sa majoreze capitalul social cu 30 milioane euro pana la 30 septembrie. La Asirom, ASF a fixat firmei termen pana in 15 august pentru a remedia deficientele descoperite de catre autoritate in urma unui control.

Pe piata RCA mai activeaza firmele Allianz-Tiriac, Generali, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri