Initiativele populiste din 2016 ale politicienilor sunt similare cu cele care au agravat criza din 2008, ambii fiind ani electorali, avertizeaza economistii ING Bank. Situatia balantei comerciale (importuri/exporturi) este mult mai buna decat in 2008, insa ritmul deteriorarii necesita o monitorizare atenta, noteaza acestia.

"Multi dintre clientii nostri se tem ca economia in 2016 se afla intr-o faza de supraincalzire similara celei din 2008, ambii fiind ani electorali. (…) Nu vedem semne de supraincalzire. In timp ce situatia politica si initiativele populiste sunt similare celor din 2008, balanta comerciala se afla acum intr-o situatie mult mai buna, dar ritmul de deteriorare justifica o monitorizare atenta", potrivit raportului ING Bank.

In timp ce in precedentul ciclu al economiei au jucat un rol important intrarile de capital determinate de aderarea la UE, in prezent raportul dintre depozite si credite sugereaza un ciclu de creditare finantat intern, in care cadrul de reglementare compenseaza, partial, efectele conditiilor de lichiditate financiara.

Ciclul de creditare pare inca in faza de inceput, cu un raport al soldului creditelor fata de PIB de 30,2%, fata de un varf de 40,5%. Temerile au ca sursa dinamica salariilor, care creste importurile si impinge balanta comerciala catre "zona de pericol".

Populatia pare sa aiba o situatie financiara solida, cu rata de indatorare (raport imprumuturi/venituri) in scadere, ca urmare a majorarii veniturilor cheltuibile.

De asemenea, activele sunt inca departe de a fi supraevaluate, numarul anilor de venituri necesari pentru achizitia unei locuinte fiind la un minim de 7 ani, comparativ cu o medie istorica de 13 ani.

"Indicatorii analizati sugereaza ca faza in care ne aflam este mijlocul ciclului economic. Totusi, exista riscuri pentru o corectie a balantei comerciale printr-o depreciere a monedei si pentru dobanzi mai ridicate daca nu sunt tinute sub control politicile fiscale si salariale", potrivit economistilor ING Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri