BRD, a doua cea mai mare banca din Romania, a raportat un profit net de 381 mil. lei dupa primele sase luni din 2016, in crestere cu 64% fata de perioada similara de anul trecut. Imbunatatirea rezultatului net al bancii a venit dupa o reducere a portofoliului de credite neperformante si o imbunatatire a indicatorului cost/venit.

Venit net bancar al BRD a fost mai mare cu 13% fata de semestrul I 2015, datorita cresterii veniturilor nete din dobanzi si din comisioane si a castigului din tranzactia VISA Europe. Venitul net bancar a ajuns astfel la un nivel de 1,43 mld. lei in primul semestru. La categoria "alte venituri bancare", BRD a inregistrat elemente nerecurente de 121 mil. lei in legatura cu vanzarea participatiei VISA Europe si castiguri din vanzarea de titluri de stat si unitati de fond. Excluzand aceste elemente, venitul net bancar a crescut cu 5,1%.

Rata creditelor neperformante s-a redus pana de 14,4% in comparatie cu 18,6% la 30 iunie 2015, reflectand o imbunatatire a portofoliului de credite. De asemenea, indicatorul cost/venit de a ajuns la 49,2%, cu 8 puncte procentuale mai mic in dinamica anuala gratie cresterii veniturilor si economiilor suplimentare de costuri.

In aceste conditii profitul net a urcat la 381 mil. lei, mai mare cu 64% (sau 30% excluzand elementele nerecurente) fata de S1 2015.

BRD a inregistrat o crestere pe segmentul clientilor persoane fizice, baza de clienti marindu-se cu 2,6, volumul de credite noi urcand cu 19%, in vreme ce cota de piata pe credite a ajuns la 17% dupa o crestere cu 0,3 puncte procentuale. Creditele pentru persoane fizice au crescut cu 5,5% fata de 30 iunie 2015 ca urmare a cresterii cu 19% a creditelor nou-acordate, pana la 2,9 mld. lei. Volumele creditelor noi au provenit in special din creditele de consum fara ipoteca (mai mari cu 25% fata de semestrul I 2015).

BRD a avut si un numar mai mare cu 29% de contracte de internet & mobile banking.

“Piata interna a creditarii continua sa creasca moderat, dar neuniform pe segmente de clienti. Cresterea este in continuare impulsionata de cererea din partea persoanelor fizice, in timp ce creditele pentru companii inca nu dau dovada de crestere sustinuta, intr-un mediu economic caracterizat de cresterea continua a cererii interne si de inflatie negativa. Dinamica anuala a depozitelor ramane pozitiva pe ambele segmente de clientela", se mentioneaza intr-un raport al bancii.

Volumul depozitelor BRD a continuat sa creasca in dinamica anuala, cu 6,1% fata de 30 iunie 2015, sustinut de cresterea cu 29% a disponibilitatilor din conturile curente. Pe segmentul clientilor persoane fizice, cota de piata a fost de 13,9% la 31 mai 2016, mai mare cu 0,3 puncte procentuale fata de 31 mai 2015, potrivit calculelor interne ale bancii.

Phiilippe Lhotte, inlocuit cu Francois Bloch - prim vicepresedintele bancii rusesti Rosbank

BRD a mai anuntat ca actualul director general, Phiilippe Lhotte, va fi inlocuit cu prim vicepresedintele bancii rusesti Rosbank, Francois Bloch.

Noul director BRD ar urma sa intre in functie la 1 noiembrie 2016. Numirea este sub conditia obtinerii aprobarii Bancii Nationale a Romaniei.

Actiunile BRD cresteau cu 2% la deschiderea sedintei bursiere de miercuri, pana la un pret de 9,69 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, banca este evaluata pe Bursa de Valori Bucuresti la 6,75 mld. lei (1,5 mld. euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri