Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut in primul semestru un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro), usor peste rezultatul din perioada similara din 2015, de 603,4 milioane lei. Cea mai mare banca din sistem precizeaza ca rezultatul a fost sustinut de performanta operationala, chiar daca in scadere, si de imbunatatirea continua a calitatii portofoliului.

Rezultatul operational a fost de 704,7 milioane lei (156,8 milioane euro), cu 9,5% mai redus decat in anul precedent, din cauza veniturilor operationale mai mici (afectate de impactul unei contributii reduse din derularea creditelor neperformante si un mediu dominat de scaderea dobanzilor), precum si a impactului inregistrarii integrale in trimestrul 1 2016 a contributiei anuale catre fondul de garantare a depozitelor.

"BCR a continuat imbunatatirea bilantului si a mentinut un ritm de creditare solid [...] In contextul tuturor provocarilor economice si legislative, Banca Comerciala Romana va ramane consecventa misiunii sale. Suntem o ancora pentru stabilitatea financiara a economiei si o banca a angajamentelor pe termen lung pentru oameni, companii si institutii publice. Romania are nevoie de infrastructura, are nevoie sa fructifice oportunitati economice, are nevoie sa raspunda provocarilor sociale. BCR are capitalizare substantiala, lichiditate excelenta si o solvabilitate semnificativa pentru a sprijini aceste prioritati ale tarii noastre", a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Pe segmentul de retail, BCR a acordat credite noi in valoare totala de 2,6 miliarde lei, inregistrandu-se vanzari solide de credite de consum, dar si de credite pentru locuinte, in special datorita cererii foarte mare pentru programul Prima Casa. Banca precizeaza ca plafonul de garantare suplimentar a fost deja epuizat.

Pe segmentul de finantari acordate companiilor, BCR a acordat in primul semestru credite de 1,5 miliarde lei. Co-finantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene a fost de asemenea solida, BCR detinand o cota de piata de peste 30% si un portofoliu de peste 7,2 miliarde lei co-finantari acordate.

"Cresterea portofoliului de finantari corporate este sustinuta de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicata, in special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de furnizori", se arata in comunicatul bancii.

Depozitele de la clienti au crescut cu 2,9% in S1, la 43,85 miliarde lei (9,69 miliarde euro), considerand faptul ca dezvoltarea pozitiva a depozitelor retail a fost insotita de o crestere a depozitelor corporate. Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, in timp ce banca beneficiaza de surse de finantare diversificate, incluzand compania mama.

Cifre cheie din rezultatele financiare ale BCR pe semestrul I

  • Veniturile nete din dobanzi - 934,7 milioane lei (EUR 208 milioane euro), in scadere cu 7,8%
  • Veniturile nete din comisioane - 354,1 milioane lei (78,8 milioane euro), in crestere cu 3,6%
  • Rezultatul net din tranzactionare - 156,3 milioane lei (34,8 milioane euro),in crestere cu 27,1%
  • Venitul operational - 1,47 miliarde lei (327,7milioane euro), in scadere 1,8%
  • Cheltuielile administrative generale - 768,4 milioane lei (170,9 milioane euro), mai mari cu 6,4%
  • Raportul cost-venit a avansat la 52,2% in semestrul 1 2016, fata de 48,1 % in semestrul 1 2015
  • Rata creditelor neperformante (NPL) - 14%, in scadere fata de 23,1% la 30 iunie 2015,
  • Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a imbunatatit pana la nivelul de 80,9%
  • Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (doar banca) in mai 2016 se afla la nivelul de 23%

Datele financiare declarate reflecta rezultatele economice ne-auditate si consolidate ale Grupului Banca Comerciala Romana pe primul semestru din 2016 (S1 2016), conform IFRS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri