Erste Group a raportat astazi un profit semestrial istoric, de 842 milioane euro, ca urmare a vanzarii participatiei la Visa Europe si a scaderii volumului de credite neperformante. Analistii din piata de capital locala pariaza ca va urma o perioada buna pentru banci, iar actiunile Erste ar putea reintra pe un trend crescator, mai ales ca in acest an titlurile grupului austriac care detine BCR au pierdut cel mai mult dintre bancile listate pe BVB.

"Rezultatele Erste au fost peste asteptarile pietei, dar si peste estimarea initiala facuta de banca, care situa profitul la un nivel de circa 830 milioane de euro. Ma astept sa vedem o continuare a revenirii rezultatelor financiare in sectorul bancar in urmatoarele trimestre", mentioneaza Ioana Sechel, analist in cadrul BRK Financial Group.

De asemenea, Daniela Ropota, analist in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest, este de parere ca "bancile isi revin lent, sigur, dar sanatos".

Actiunile Erste au scazut cu 18,4% anul acesta pe Bursa de Valori Bucuresti. Pentru comparatie, BRD a pierdut 17,3%, in vreme ce Banca Transilvania a pierdut 7% in acelasi interval de timp. Per ansamblu, bursa a scazut cu 4,6% in 2016. Dupa anuntul profitului record, actiunile Erste cresteau puternic la BVB, cotatia unui titlu ajungand la 106 lei. Avand in vedere acest pret, banca austriaca este evaluata la 45,5 mld. lei (10,2 mld. euro).

Ce spun oficialii Erste despre profitul istoric din S1

"Avand in vedere profitul de peste 800 de milioane euro, suntem incantati sa prezentam cel mai bun rezultat semestrial din istoria grupului nostru [...] Cu toate acestea, ne derulam activitatea intr-un context economic si politic umbrit de incertitudine la nivel european, in care bancile sunt impovarate de taxe speciale de ani intregi si in care interventiile politice in ceea ce priveste politica de stabilire a preturilor sectorului privat sunt la ordinea zilei, chiar si cand bancile se confrunta cu cereri de consolidare a capitalului intr-un ritm mai alert", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Rezultatul record include insa si un castig de circa 139 milioane euro din vanzarea actiunilor la VISA Europe.

Banca raporteaza o rata a capitalului Tier 1 de 13,3% peste cerintele reglementatorului, si o scadere cu aproape 17% a volumului creditelor neperformante, cea mai rapida imbunatatire raportata vreodata intr-un semestru.

Datorita acestei evolutii, rata creditelor neperformante a scazut de la 7,1% la 5,8%.

In plus, seful Erste Group atrage atentia ca politica de dobanzi zero sau chiar negative a Bancii Centrale Europene afecteaza rentabilitatea investitiilor clientilor si rezultatul operational al bancii. In acelasi timp, si costurile de reglementare in continua crestere pun presiune asupra rezultatului operational, iar cresterea economica solida inregistrata de pietele din Europa Centrala si de Est si cererea robusta pentru credite de retail nu au putut compensa in intregime aceasta tendinta.

Erste precizeaza ca toate subsidiarele sale au contribuit la profitul record, iar Treichl este increzator ca investitiile din zona digitalizarii vor mentine tendinta pozitiva a operatiunilor cu clientii.

Rezultate Erste Group: cele mai importante cifre ale exercitiului financiar

  • Venitul net din dobanzi - 2,19 miliarde euro, in scadere cu 0,8%
  • Venitul net din taxe si comisioane - 884,9 milioane euro, in scadere cu 3,5%
  • Venitul net din tranzactionare - 107,5 milioane euro, mai mic cu 21%
  • Venitul operational - 3,32 miliarde euro, in scadere cu 2,4%
  • Cheltuielile administrative generale - 1,98 miliarde euro, crestere cu 4,4%
  • Raportul cost/venit - 59,7%
  • Rata creditelor neperformante - 5,8%, in scadere de la 7,7%
  • Rata de acoperire a creditelor neperformante - 65,6%
  • Totalul active - 204,5 miliarde euro, crestere cu 2,4% fata de sfarsitul lui 2015
  • Raportul credite/depozite - 97,7%

Erste Group ia in calcul un scenariu favorabil al creditarii, avand in vedere ca toate economiile in care are subsidiare vor creste sanatos, intre 1,4% si 4,1%.

"Factorii favorabili includ continuarea cresterii creditarii, precum si continuarea imbunatatirii calitatii activelor intr-un context de risc moderat. Factorii nefavorabili sunt mentinerea contextului caracterizat de dobanzi reduse care afecteaza rezultatul operational al grupului, precum si rezultatele operationale mai reduse din Ungaria (volume mai reduse) si Romania (ca urmare a re-evaluarii valorii activelor)", se arata in comunicatul bancii.

Sursa foto: Hadrian_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri