Titlurile de stat Fidelis Centenar au fost cea mai buna afacere pentru un investitor conservator din cel putin doua motive: lipsa taxarii castigurilor cu 16% si comisioanele minime pentru cumparare si gestionarea investitiei. Nu este surprinzator ca in aceste conditii vanzarea de titluri de stat catre populatie s-a bucurat de un real succes. Bursa trebuie sa tina pasul cu interesul investitorilor si sa dezvolte piata secundara a titlurilor de stat, astfel incat romanii care au cumparat obligatiuni in oferta sa poata vinde oricand titlurile la valoarea justa.

Dobanda acordata de stat la aceste obligatiuni depaseste practic cele mai atractive depozite bancare, care se apropie de 2,5% pe an. Dupa impozitarea acestora, insa, veti ramane cu mai putini bani decat daca ati fi investit in emisiunea Fidelis Centenar.

Un alt aspect important demn de luat in seama de investitorii inteligenti este absenta comisioanelor, intrucat statul a impus bancilor din sindicatul de intermediere (BCR, BRD, Banca Trasilvania si Raiffeisen Bank) sa nu perceapa comisioane la cumpararea titlurilor de stat.
Lipsa impozitului pe profit si a comisioanelor sunt diferentiatorii care determina profitabilitatea acestei investitii, desi la prima vedere o dobanda de 2,15% nu pare mare. Insa, investitiile similare in depozite bancare sau conturi de economii va pot duce chiar in situatia de a pierde din suma investita dupa un an, ca urmare a comisioanelor mari de gestiune. Potrivit Finzoom, in iulie doar 4 banci din sistem ofera un castig real pozitiv la depozite, in contextul in care nu au comisioane de gestiune pentru contul curent.

La restul bancilor, la o investitie de 1.000 lei, dupa un an veti avea mai putin bani in cont decat ati plasat. De aceea, avantajul emisiunii de titluri de stat a tinut de faptul ca un investitor nu a fost obligat sa isi deschida cont la una din bancile prin care a subscris, ci a venit doar cu IBAN-ul de la banca preferata, la care, mai ales daca isi incaseaza si veniturile recurente prin ea, a avut cel mai probabil comisioane minime sau zero la administrare.

Atentie: unele banci percep chiar 4-5 lei pentru administrarea contului curent sau penalizeaza deponentii pentru inchiderea prea devreme a conturilor de economii. Una dintre bancile mari percepe chiar o taxa de 30 de lei pentru inchiderea conturilor de economii, ceea ce pentru investitii mici anuleaza orice castig pe cativa ani.

Sfatul meu ca sa nu ajungeti inrobiti fara sa va dati seama de comisioane este sa lucrati cu o singura banca, la care sa beneficiati de cat mai multe comisioane zero, cu sau fara incasarea veniturilor recurente. Fiti foarte atenti si la comisioanele de inchidere a conturilor si depozitelor, nu doar la cele de deschidere.

Mai mult, ca bonus la investitia in emisiunea Fidelis Centenar, un investitor are si o sansa de 0,5% de a mai incasa la scadenta si un premiu de 1.000 lei. Vorbim de o sansa foarte mare, 1 din 200 de cumparatori urmand sa primeasca acest bonus, echivalentul a 10 titluri de stat. Prin comparatie, sansa de a castiga marele premiu la 6 din 49 este de 1 la 14 milioane.

Ce se intampla daca vreti sa vindeti titlurile de stat pe Bursa?

In contextul in care peste un an dobanzile la depozitele bancare ar incepe sa creasca, ceea ce ar face ca randamentul titlurilor de stat cumparate acum sa nu mai para asa grozav, un investitor poate sa nu astepte pana la scadenta si sa vanda obligatiunile pe baza cotatiilor de la bursa daca are sau isi deschide un cont de tranzactionare la un intermediar.

Tineti cont ca pretul oricarei obligatiuni este invers proportional cu dobanda. Acest lucru inseamna ca, odata ce dobanzile incep sa creasca in piata, obligatiunile vechi vor fi mai putin attractive, pentru ca platesc cupoane mai mici decat ce poti sa obtii pe alte emisiuni la zi. Prin urmare, pretul titlurilor vechi se va ajusta in jos pentru a compensa cresterea dobanzilor din piata.

Acest lucru se poate intampla si cu emisiunea Fidelis Centenar, iar atunci veti vrea (poate) sa vindeti titlurile si sa plasati banii la o dobanda curenta mai mare. Din fericire, statul s-a asigurat ca, in cazul vanzarii titlurilor inainte de scadenta, cele 4 banci din consortiu vor percepe un comision de vanzare de maxim 0,1% din valoarea tranzactiei.

Exista insa o problema: bancile se obliga sa furnizeze zilnic cotatii de pret in functie de cotatiile de la Bursa de Valori Bucuresti, iar lichiditatea si adancimea pietei pe segmentul titlurilor de stat dezamagesc.

Practic, dintre cele circa 20 de emisiuni listate pe BVB care au si o valoare nominala mai mica de 10.000 lei, doar doua au si cotatii de cumparare. Mai mult, in ultimii ani vorbim de cateva sute de trazactii pe toata piata titlurilor de stat de la bursa, majoritatea fiind realizate pe emisiunile cu o valoare nominala mica.

Pe emisiunea dedicata populatiei de anul trecut au fost realizate 142 de tranzactii, iar in prima zi de tranzactionare a noii emisiuni Fidelis Centenar (vineri) au fost incheiate 7 tranzactii. Ca si in cazul emisiunii de anul trecut, ma astept ca tranzactiile cu noile titluri de stat sa devina sporadice odata cu trecerea timpului, iar lichiditatea redusa sa descurajeze investitorii sa tranzactioneze. Astfel, la orice vanzare puteti pierde mult din castig din lipsa ofertelor de cumparare la o valoare justa.

Conducerea Bursei trebuie sa faca mai mult decat un spectacol de deschidere cu sunat de clopotei si invitati de seama si sa promoveze constant posibilitatea investitorilor de a tranzactiona titlurile de stat pe bursa, sporind astfel si numarul conturilor active pe BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri