Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere semnificativa prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 0,6%, cat anticipa in raportul din luna mai, la minus 0,4%, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru finalul anului urmator, prognoza de inflatie a fost revizuita de asemenea in scadere, de la 2,7% la 2%.

Potrivit BNR, mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ se datoreaza efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016. Schimbarea prognozelor de inflatie a fost determinata si de factori externi, precum supraoferta de produse agroalimentare din Europa, ca urmare a embargoului impus de Rusia, dar si de impactul preturilor reduse la energie.

Rata anuala a inflatiei a urcat in luna iunie pana la -0,7%, de la -3,5% in luna mai. Evolutia a fost generata de eliminarea efectului scaderii TVA la alimente, din iunie 2015,cin conditiile in care preturile au scazut in iunie fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

BNR are, din 2015, o politaca de tintire a inflatiei, iar pentru 2016, tinta este de 2,5%, plus sau minus un punct procentual (1,5-3,5%). In prezent, rata anuala a inflatiei se situeaza cu mult sub tinta de inflatie.

Iunie 2016 este prima luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata pentru alimente, de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015. In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri