Asirom VIG a devenit, la finele primului trimestru din acest an, cel mai important jucator pe piata de asigurari de raspundere civila auto obligatorie (RCA), de pe locul patru la sfarsit de 2015, cu o cota de piata de 25,84%. Imediat, pe urmatoarele pozitii urmeaza societatile Carpatica Asig si Euroins - dintre care, prima se pregateste de faliment, in lipsa unui investitor, iar a doua se afla in procedura de redresare financiara instituita de catre ASF.

In ceea ce priveste evolutia in intregime a pietei de asigurari RCA, ASF subliniaza ca, la finele primelor trei luni din 2016, societatile de asigurari, autoritate sa vanda astfel de polite, au subscris prime brute in valoare totala de peste 1,078 miliarde de lei si au incheiat mai mult de 2 milioane de noi contracte. Valoarea subscrierilor a crescut cu 31%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, si cu 18%, fata de finele anului 2015.

Indicator T1 2015 T2 2015 T3 2015 T4 2015 T1 2016
Prima medie RCA (lei) 591,855 628,772 678,199 740,373 746,704

Dauna medie RCA (lei)

6.668,980 7.097,343 7.048,461 7.768,962 6.874,196

In acelasi timp, dauna medie RCA platita in primul trimestru al anului 2016 a scazut comparativ cu trimestrul patru din 2015, dar este in crestere comparativ cu trimestrul intai de anul trecut, potrivit datelor ASF. Avand in vedere ca rezervele tehnice au crescut semnificativ in primul trimestru al anului 2016 aceasta scadere in dauna medie in functie de daunele platite poate fi subestimata. Cu toate acestea daca scaderea nivelului daunei medii in trimestrul intai 2016 va fi confirmata de evolutia acestui indicator si in urmatoarele trimestre, aceasta creeaza premise pentru o plafonare a cresterii tarifelor RCA in perioada urmatoare, avand in vedere ca dauna este principalul cost care influenteaza pretul RCA, subliniaza ASF.

Sabiile inca se mai ascut pentru cota de piata pe RCA

Desi s-a declarat in ultimii ani ca batalia pentru cota de piata pe RCA s-a incheiat, ea a continuat si chiar s-a amplificat. Daca pentru o parte dintre societatile de asigurari a fost clar ca o astfel de lupta inseamna implicit o crestere pe toate liniile, de la subscrieri si pana la daune, ceea ce poate fi foarte placut la inceput, dar nesustenabil pe termen lung, pentru liderii pietei RCA de pana in 2015 tiparul evolutiei a fost cat se poate de similar si a parcurs un cumul de etape succesive: subscrieri agresive pe RCA, deteriorarea indicatorilor de lichiditate si solvabilitate (in lipsa unor majorari de capital), dificultati in ceea ce priveste plata daunelor, o crestere semnificativa a petitiilor clientilor nemultumiti, urmate de redresare financiara si, eventual, faliment.

Noul lider al pietei RCA, Asirom VIG a inceput, inca de anul trecut, sa subscrie agresiv pe categorii de clienti cu daunalitate ridicata, in special persoane juridice, mai precis - transportatori, inghitind o mare parte din fostul portofoliu detinut de Astra Asigurari, asa cum au facut si celelate companii cu o pondere ridicata de RCA in portofoliu. Si, avand in vedere, ca, similar, Carpatica Asig se pregateste si ea de faliment, cota de piata Asirom VIG ar putea depasi chiar 30% la finele pirmului semestru din 2016. O rata combinata, in medie, de 130%, in ultimii ani, pe RCA in Romania ar fi trebuit totusi sa taie din start elanul oricui asigurator dornic de cota de piata.

Sunt, in prezent, patru societati de asigurari care se bucura de o cota de piata de peste 10% pe RCA: Asirom VIG (25,84%), Carpatica Asig (19,19%), Euroins Romania (18,6%) si City Insurance (11,61%). Daca despre liderul Asirom VIG, ASF spune ca are deficiente de capital, Carpatica Asig este in insolventa, iar Euroins si City Insurance - se afla, in prezent, in procedura de redresare financiara instituita de catre ASF, in conditiile nerespectarii cerintelor de lichiditate si solvabilitate.

Pe pozitia a cincea si sasea gasim societatile Allianz-Tiriac Asigurari (6,94%) si respectiv Omniasig VIG (5,64%), ambele cu politica de subscriere selectiva pe RCA, urmate de Groupama (5,13%), Uniqa Asigurari (4,57%), al carei nou management condus de Franz Weiler a trecut la selectarea lcientilor, dupa ce daunele de platit pentru transportatori valorau cat portofoliului de prime RCA in 2015, si Generali (2,48%), asigurator care si-a redus substantial portofoliul RCA.

Sursa foto: M. Primakov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri