Banca Comerciala Carpatica a inregistrat in cadrul primului semestru o pierdere de 25,9 milioane (5,8 mil. euro), in crestere cu 73% fata de rezultatul negativ raportat in perioada similara a anului 2015, insa, cu 23% mai mica decat nivelul prevazut in bugetul aprobat, dupa ce a efectual cheltuieli cu privizioanele pentru credite mai reduse cu 5,5 milioane lei si a recuperat cu 1,7 milioane lei mai mullt din creditele scoase in afara bilantului.

La finele anului trecut, rata de adecvare a capitalului a ajuns la 12,7%, in crestere de la 4,9%, dar in usoara coborare fata de primul trimestru, solvabilitatea revenind peste pragul minim reglementat in urma cresterii capitalului in luna februarie de noul actionar, Patria Bank, a anunat banca.


Veniturile nete din exploatare s-au redus cu 26% in perioada ianuarie-iunie, la 42,7 milioane lei, reflectand in principal cresterea costului riscului, de 10 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Totusi, acestea au fost cu 27% (9,2 milioane lei) peste veniturile bugetate, de 33,6 milioane lei, conform News.ro

Cheltuielile operationale, diminuate si soldul creditelor redus

Banca a reusit sa-si diminueze cheltuielile operationale cu 6% (4,3 milioane lei) comparativ cu primul semestru din 2015, la 68,7 milioane lei, in urma unui control mai eficient al costurilor. Soldul creditelor s-a redus cu 13%, la 690,5 milioane de lei, de la circa 794 milioane lei in decembrie anul trecut, din cauza stoparii activitatii de creditare, pe fondul constrangerilor legate de capital de anul trecut, rezolvate insa in luna februarie a acestui an. Totodata, activele au coborat cu 5,4%, la 2,889 miliarde lei.

Banca Comerciala Carpatica a scos in afara bilantului credite acoperite integral cu provizioane si cu sanse reduse de recuperare de 88 milioane lei, astfel ca soldul acestora a ajuns la 428 milioane lei, de la 353 milioane lei la 31 decembrie. Actionarii au aprobat in iulie planul de activitate pentru acest an, in baza caruia Carpatica si-a reluat activitatea de creditare. De asemenea, banca si-a mutat pe 6 iulie sediul de la Sibiu la Bucuresti, potrivit deciziei actionarilor. Depozitele atrase de la clientela s-au redus cu 7,5% de la finele anului trecut (sau cu 214 milioane lei), la 2,64 miliarde lei, banca dorind sa diminueze cheltuielile cu dobanzile si sa optimizeze reteaua de sucursale.

Astfel, rata credite/depozite se plasa la 34%, in scadere de la 37% la 31 decembrie 2015, "reflectand existenta unui important excedent de lichiditate necesar pentru cresterea viitoare".

"Redefinirea strategiei comerciale a bancii se desfasoara in paralel cu pregatirea proiectului de fuziune cu Patria Bank, proiect ce va fi supus aprobarii actionarilor in perioada urmatoare si care va aduce bancii o noua identitate, o noua abordare a segmentelor de clientela, precum si revenirea in teritoriul pozitiv al profitabilitatii", a transmis institutia de credit.

Schimbari profunde, in ultimii ani, pentru Banca Comerciala Carpatica

Banca a trecut in ultimii ani prin schimbari profunde, confruntandu-se cu o serie de dificultati dupa ce patronul a fost acuzat penal.
Ilie Carabulea a demisionat din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Carpatica in 2012, imediat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare pentru dare de mita.

Patria Bank a ajuns sa detina 64,16% din actiunile BCC, dupa incheierea ofertei publice derulata in martie pentru cumpararea titlurilor detinute de actionarii minoritari, in cadrul careia a achizitionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea a ramas cu un pachet de 18,46% din actiuni.

Oferta publica s-a derulat in perioada 2-22 martie si a fost intermediata de Intercapital Invest, banca platind 0,105 lei pe un titlu, acelasi pret oferit in prima etapa de cumparare. Carpatica este condusa in prezent de Ionut Patrahau din pozitia de director general, in locul belgianului Johan Gabriels, conducerea executiva fiind completata de Diana Kallos - director general adjunct pentru Divizia de Risc si Financiar si Valentin Vancea - director executiv pentru Divizia Operatiuni si IT.

Consiliul de Administratie al bancii este format din Horia Manda- presedinte si Bogdan Merfea si Daniela Iliescu - membri.
Carpatica are un capital social de 220,27 milioane de lei, iar titlurile bancii sunt listate din anul 2004 la Bursa de Valori Bucuresti. Banca are o valoare de piata de 209,26 milioane lei, la pretul de inchidere al sedintei de miercuri, de 0,0940 lei/actiune.
Institutia de credit are o retea de peste 120 de unitati si in jur de 1.000 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri