Companiile de asigurari platesc comisioane din ce in ce mai mici brokerilor. Conducerea Asirom a decis recent sa reduca aceste comisioanele cu circa 50%, in contextul in care, in primul trimestru al acestui, compania a ajuns lider pe piata RCA, cu o cota de piata de 25,84% la finalul lunii martie, potrivit datelor comunicate recent de catre ASF.

Vanzarile de polite RCA ocupa aproape trei sferturi din portofoliul Asirom, care a inregistrat prime brute subscrise pe segmentul RCA de 278,6 milioane lei, in primul trimestru. ”Aceasta miscare brusca a creat nemultumiri in randul brokerilor. Peste noapte, au redus comisioanele de la 12-14% la 8-9%”, scrie News.ro.

Astfel, comisionul mediu platit brokerilor pentru vanzarea de asigurari auto obligatorii, politele cel mai des in¬ter¬mediate, a ajuns acum la 11%, fata de 13% cu un an in urma. In tarile din zona Europei Centrale si de Est, media se invarte in marja 15-20%. ”In Cehia, comisionul pe RCA este cuprins intre 18 si 24%. In Italia, unde primele sunt de cateva ori mai mari decat in Romania, comisionul mediu este de cuprins intre 9 si 14%”.

Piata asigurarilor din Romania este dezechilibrata in prezent, circa 70% din total fiind reprezentata de asigurari RCA si CASCO. Potrivit ASF, primii cinci jucatori aveau 82,8% din piata RCA la finalul primului trimestru. Dupa Asirom, principalii jucatori erau Carpatica Asig (firma intrata intre timp in procedura de faliment), cu o cota de piata de 19,2%, Euroins (18,6%), City Insurance (11,6%) si Allianz-Tiriac (6,9%).

Asirom, alaturi de City Insurance, Carpatica Asig si Euroins, aflate deja in atentia ASF pentru probleme cu banii, au cumulat 76,14% din totalul reclamatiilor depuse, in primul semestru al acestui an, de soferi sau de service-urile nemultumite de serviciile primite. Astfel, co¬mi¬sionul me¬diu platit brokerilor pentru vanzarea de asigurari auto obligatorii, politele cel mai des in¬ter¬mediate, se ridica la finalul lunii martie a aces¬tui an la 14%, fata de 16% cu un an in urma.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri