Societatile de asigurari din Romania au subscris in primul semestru din acest an prime brute pe piata RCA de peste doua miliarde de lei, cu un avans de 33% fata de aceeasi perioada din 2015, in conditiile in care numarul contractelor, masurate in unitati anuale, s-a ridicat la 2.714.303, in crestere cu 5,6%.

Si in trimestrul al doilea, piata RCA s-a mentinut la un volum de prime brute subscrise de peste un miliard de lei, marcand o crestere de 23% fata de trimestrul I 2015. Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, piata a avut o crestere de 10,5%.

Prima medie pentru asigurarea RCA a fost de 793 lei la jumatatea lui 2016, marcand o temperare a tendintei de crestere din ultimul an: daca in comparatie cu trimestrul I 2015 prima medie s-a majorat cu 34% fata de trimestrul IV 2015, cresterea s-a ridicat la 7,1%, respectiv la 6,2% fata de trimestrul I 2016.

Daune medie a luat avant pe piata RCA

Al doilea trimestru din acest an a consemnat un varf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, dupa scaderea inregistrata in trimestrul intai. Dauna medie la nivelul pietei RCA a fost mai mare cu 18,4% fata de trimestrul I 2015, respectiv cu 15% fata de trimestrul I 2016. Noul puseu de crestere a daunei medii la nivel de piata a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale pana la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016.

Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% fata de trimestrul I 2016. Societatile de asigurare de pe piata RCA au platit in prima jumatate a acestui an 140.646 dosare de dauna, valoarea despagubirilor brute achitate ridicandu-se la peste un miliard de lei.

"In pofida cresterii daunalitatii, rata daunei combinate a inregistrat doar o deteriorare marginala, de la 101,6% in trimestrul I la 102,3% in trimestrul al doilea, ceea ce indica o consolidare a echilibrului financiar la nivelul pietei RCA, asiguratorii acoperind aproape integral daunele si celelalte costuri din primele brute incasate", potrivit ASF.

Piata RCA reprezinta un front de discutii aprinse in ultima perioada, intre majoritatea jucatorilor din piata. Pe de o parte, transportatorii rutieri de plang de tarifele ridicate ale politelor de asigurare, iar pe de alta parte asiguratorii arata cu degetul dauna medie, pentru a explica majorarile de pret. In acelasi timp, ASF pune presiune pe stagnarea tarifelor RCA, ultima solutie vizand diminuarea comisioanelor, ceea ce a nemultumit serios si brokerii de asigurari.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri