RCA constituie de multa vreme un subiect de discutii aprinse, o parte dintre acestea referindu-se la durata lunga de timp in care societatile de asigurari platesc despagubirile. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a realizat astfel o analiza a modului de solutionare a dosarelor de dauna deschise la asiguratori in baza politelor RCA, in ceea ce priveste respectarea termenului de plata a despagubirilor si a celui de solutionare a dosarelor avizate, pentru perioada celui de-al doilea semestru al anului precedent.

Societatile de asigurari autorizate sa vanda RCA sunt City Insurance, Carpatica Asig, Asirom VIG, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig VIG si Uniqa Asigurari. La anumite companii se constata un procent scazut de conformare cu prevederile legale, neconformarea afectand drepturile si interesele consumatorilor.

Am tinut cont in acest slide de doi indicatori: durata medie de solutionare a dosarelor de dauna (raportata la termenul maxim de 90 de zile de la data avizarii prevazut de Norma RCA) si durata medie de plata a dosarelor de dauna (10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat de asigurator).

In perioada semestrului doi din 2015 au fost deschise la societatile de asigurari RCA un numar de 116.585 dosare de dauna. Per ansamblu, la nivelul pietei RCA, durata medie de plata a dosarelor de dauna este de 19,33 zile / dosar, iar durata medie de solutionare a dosarelor de dauna a fost de 62,24 zile / dosar. Vezi in continuare situatia pe fiecare asigurator.

Vuk Vukmirovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri