Contrabanda cu tigarete cauzeaza statului anual pierderi, din venituri nerealizate, care are putea ajunge potrivit celor mai recente date pana la 680 milioane euro pe an, bani care ar putea fi folositi pentru a finanta proiecte vitale pentru societate, inclusiv in domenii precum sanatate sau invatamant.

"Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda cu tigarete reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 35-40 milioane de euro", a declarat Dorel Fronea, vicepresedinte ANAF si coordonator al Autoritatii Vamale.

Toate cele 43 de echipe canine mobile ale Autoritatii Vamale au incheiat un antrenament de intretinere, in contextul in care activitatea de combatere a traficului de tigarete ilegale va fi intensificata in perioada urmatoare, inclusiv prin actiuni comune cu autoritatile vamale ale tarilor vecine.

Potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, piata neagra a tigaretelor a avut o evolutie fluctuanta in primele cinci luni din 2016: 16,9% in mai, in crestere fata de 14,6% in martie si in usoara scadere fata de ianuarie 2016 (17,8%). Procentul de 16,9% continua sa depaseasca media de 16% din 2015, precum si cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

La nivelul din luna mai a pietei negre a tigaretelor, pierderea pentru stat se situeaza la 592-676 milioane de euro.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa sectorul petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit studiului Novel Research.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri