Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,141 miliarde lei (609,93 milioane euro) de la 16 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an, a declarat pentru NewsIn, dealerul Bancpost Cristina Iacob.

"Banca centrala a sterilizat integral oferta bancilor, de 2,142 miliarde lei, in depozite la o luna si le ofera celor 16 banci participante la licitatie o dobanda fixa de 8,75% pe an, ceea ce arata ca BNR a atras in medie cate 134 milioane lei de la fiecare banca participanta. Miercuri va reveni in piata un depozit de 1,25 miliarde lei atras de BNR in urma cu o luna", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Dealerul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Cristian Parvulescu, a declarat ca suma atrasa de BNR la licitatia de luni se incadra in asteptarile sale. "Suma atrasa de BNR este substantiala dar cred ca au mai ramas bani in piata de la cei care au lichiditati pe termen mai scurt. Depozitul la o luna care va ajunge mirercuri la scadenta nu ar trebui sa influenteze piata pentru ca bancile l-au luat in calcul, inclusiv la licitatia de astazi", a spus Parvulescu pentru NewsIn.

Bancile au ramas, totusi, precaute in imobilizarea lichiditatilor pe termen mai lung ca urmare a incertitudinii ridicate de conditiile de lichiditate. Lichiditatea in exces este, de asemenea, rezultatul interesului scazut pe care il arata investitorii straini pentru instrumentele swap din piata valutara. Cei care au lichiditati pe termen mai lung le pot plasa in certificatele de depozit cu scadenta la trei luni pentru care BNR va organiza o licitatie in a doua parte a acestei saptamani.

"Piata se asteapta ca dobanda medie pe care o va acorda BNR la licitatia din aceasta saptamana pentru certificatele de depozit sa fie asemanatoare cu cea pe care o practica la depozitele la o luna, de 8,75% pe an. in conditiile in care luna trecuta dobanda medie la aceste depozite a fost de 8,65% pe an, e posibil ca in aceasta saptamana, dobanda medie sa fie in jur de 8,70% pe an", a mai spus Parvulescu.

Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5102 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,31% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, cand cursul era de 3,5212 lei/euro. "Dobanzile din piata monetara au scazut pana la 8,0-8,5% pe an la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) de la 8,25-8,75% pe an cat erau in cursul diminetii, ca urmare a sterilizarii substantiale efectuate de BNR in comparatie cu depozitul ce va avea scadenta in aceasta saptamana", a mai spus Citu.

BNR a afisat ieri o medie a dobanzilor overnight de 8,11% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de dobanda de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,86% pe an, respectiv cu 0,03 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

La sfarsitul acestei luni e posibil sa aiba loc miscari mai mari ale dobanzilor, in conditiile in care sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii este urmat de platile trimestriale catre bugetul de stat. "Intre 20-23 octombrie e posibil ca dobanzile sa fie mai mici pentru ca bancile vor dori sa isi pastreze lichiditatea pentru constituirea rezervelor, iar dupa 24 probabil ca dobanzile vor creste peste 9% pe an ca urmare a nevoii mari de lei pentru efectuarea platilor trimestriale catre bugetul de stat", declara recent pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri