Ministerul Finantelor a publicat, marti, un proiect de Hotarare de Guvern care prevede suplimentarea plafonului de garantii pentru programul "Prima Casa" cu 500 milioane lei in acest an, dar si trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii din strainatate in plafonul general de garantare a creditelor.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, anuntase in urma cu o luna suplimentarea garantiilor si ca o decizie cu privire la continuarea programului ”Prima Casa” va fi luata in septembrie, potrivit News.ro.

Plafonul suplimentar de rgarantii de stat, de 500 de milioane de lei, permite acordarea de credite in valoare totala de 1 miliard de lei, in conditiile in care statul garanteaza doar jumatate din valoarea creditului.

"Suma suplimentara nu afecteaza tinta de deficit bugetar. Aceasta a fost estimata in functie de volumul solicitarilor aflate in diverse stadii de aprobare si de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu, citata intr-un comunicat al ministerului.

In plus, ministerul are in vedere si elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si aflata in consultare publica.

Ministerul Finantelor a anuntat si trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii din strainatate in plafonul general de garantare a creditelor pentru Prima Casa.

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani.

Pana in prezent, 195.905 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, prin care s-au acordat garantii de 16,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata. In primele sapte luni, statul a acordat prin programul Prima Casa 23.515 de garantii - adica 12% din numarul total de la lansarea programului -, in valoare de 2,16 miliarde de lei.

Dupa aplicarea legii, incepand din 13 mai, cererea a ramas sustinuta, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.

Principalul avantaj al programului Prima Casa este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel putin 15% la cele mai multe credite imobiliare standard.

Sursa foto: Piotr Adamowicz/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri