Patru dintre sase patronate ale transportatorilor rutieri sustin ca ar putea sa nu mai renunte la protestul de joi, asa cum anuntasera anterior, motivand decizia prin faptul ca exista suspiciuni ca Guvernul ar fi inghetat, prin Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri, tarifele asigurarilor auto obligatorii (RCA) la niveluri prea mari fata de cele solicitate de catre transportatori.

Miercuri dimineata, reprezentanti a sase asociatii ale transportatorilor au avut, la sediul Guvernului, o intalnire cu cei doi vicepremieri, Vasile Dancu si Costin Borc, cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si cu ministrul Finantelor, Anca Dragu. In urma discutiilor, reprezentantii transportatorilor au anuntat ca renunta la protestul de joi, conform News.ro.

Dupa aprobarea in sedinta de guvern a ordonantei de urgenta prin care se ingheata tarifele, reprezentantii celor patru transportatori rutieri au revenit asupra deciziei.

"In masura in care Guvernul nu anunta astazi, 14 septembrie 2016, valorile la care se vor ingheta tarifele RCA, transportatorii rutieri vor continua pe 15 septembrie 2016 protestele nationale. (...) Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei", a precizat comunicatul patronatelor.

Anuntul este semnat de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum si Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002). In actiunile anterioare erau implicate alte doua patronate - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) si Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), care nu mai doresc sa continue protestul.

"Masurile stabilite in aceasta dimineata nu s-au concretizat pana acum. Am cerut clarificari la Guvern si la ASF despre modul concret in care vor fi stabilite tarifele de referinta la RCA si nu am primit niciun raspuns pana la aceasta ora. Exista riscul ca aceste tarife sa nu fie mai mici decat cele actuale. Doar patru asociatii vor participa maine la protest, unii au inteles sa renunte", a declarat miercuri presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.

Cele patru patronate ale transportatorilor care anunta posibilul protest sustin ca tariful de 4.907 lei reprezinta dauna medie, de 18.500 lei, la care se adauga frecventa daunei de 15,6%.

"Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", mentioneaza transportatorii. Transportatorii cer si demisia presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, considerat responsabil de cresterea semnificativa a tarifelor RCA in ultimul an.

Sursa foto: Taina Sohlman / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri