Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliul Concurentei, a declarat ca autoritatea a acceptat doar ca masura temporara activarea unei clauze prin care sa se inghete tarifele asigurarilor auto obligatorii RCA timp de sase luni, pana cand noua legislatie se va implementa si toti actorii din piata se vor adapta noilor reguli. Autoritatea de concurenta a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ca , la finalul celor sase luni, sa faca o evaluare a situatiei existente in acest sectori, subliniind ca, pe termen mediu, "nu trebuie sa reglementam" preturile RCA.

.Potrivit sefului Consiliului Concurentei, politele RCA cresc in Romania si pentru ca numarul de accidente raportat la parcul auto este mai mare decat in alte state europene. Autoritatea anti-monopol este preocupata nu doar de preturile politelor RCA, ci si de serviciile pe care le primesc victimele accidentelor, conform News.ro.

„Am inteles ca exista dezechilibre majore pe piata, ca urmare a faptului ca au existat companii care nu au fost capabile sa-si indeplineasca obligatiile si atunci au fost eliminate de pe piata. In acelasi timp, noua lege, care este foarte buna, prevede masuri care modifica substantial modul de functionare a sistemului RCA. Acest proiect preia o parte a recomandarilor pe care care noi le-am facut dupa ce am analizat pe piata asigurarilor”, a spus Chiritoiu, pentru News.ro.

El a argumentat ca va mai dura pana cand piata va absorbi aceste socuri si se va echilibra si de aceea a fost de acord cu unele masuri temporare pentru perioada urmatoare.

„Am acceptat activarea unei clauze prin care sa se inghete preturile la RCA, timp de sase luni, pana cand noua legislatie se va implementa si toti actorii de pe piata se vor adapta noilor reguli. De asemenea, am solicitat ca, la finalul celor sase luni, ASF sa faca o evaluare a situatiei existente in acest sector. Pe termen mediu, insa, nu trebuie sa reglementam”, a mentionat Chiritoiu.

Pe termen lung, solutia pentru ca transportatorii si cetatenii sa beneficieze de preturi RCA corecte este ca piata sa functioneze bine, subliniaza Consiliul Concurentei.

„Ne dorim ca industria de transport rutier sa fie cat mai competitiva, avand in vedere poderea semnificativa a acesteia in exporturi de aproximativ 300 milioane euro luna”, a afirmat seful autoritatii anti-monopol.

Pe de alta parte, piata RCA trebuie sa functioneze bine lsi in privinta platii despagubirilor, o problema veche a sectorului, marcat de intarzieri si de conflicte privind valoarea daunelor recunoscute.

„Ne preocupa, in egala masura, ca si victimele accidentelor sa beneficieze de servicii de buna calitate. Nu trebuie sa ne uitam numai la cat costa RCA, ci si la ce servicii primesc victimele accidentelor“, a mai spus Chiritoiu.

Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanta de Urgenta privind RCA, prin care pretul politelor este inghetat pentru urmatoarele sase luni si care rezolva o serie de nemultumiri ale transportatorilor si soferilor privind cresterea preturilor in acest domeniu. Decizia nu i-a multumit decat pe unii reprezentanti ai transportatorilor. Reprezentantii a patru patronate ale transportatorilor rutieri protesteaza joi in Piata Victoriei, considerand ca Ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri de Guvern nu rezolva problema pe termen lung legata de tarifele RCA.

In schimb, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), una din cele doua patronate care au renuntat la protest, considera ca a obtinut de la Guvern tot ceea ce a cerut si ca nu mai exista motive pentru protest, acesta fiind deturnat in alte scopuri.
Potrivit OUG aprobata de Guvern si publicata miercuri seara, "in termen de 30 de zile de la data intra� rii i� n vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţa� , ASF va stabili tarifele de prima� (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza� a se aplica de ca� tre societa� ţile de asigurare RCA".

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Deficit bugetar de 8,3 mld. de lei în primele două luni ale acestui an
Setari Cookie-uri