Uniunea asiguratorilor - UNSAR - atrage atentia ca, in ciuda intentiei declarate de a consolida si reglementa piata RCA, forma in care a fost aprobata Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule nu rezolva situatia pietei, ci limiteaza, temporar, o parte dintre efecte. Mai mult, avand in vedere unele dintre prevederile actului normativ, pe termen mediu si lung efectele negative vor fi din ce in ce mai greu de controlat si reparat.

UNSAR se refera in principal la prevederile OUG referitoare la plafonarea preturilor primelor si la elementele care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta, asa cum au fost comunicate de catre Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF). "Cel mai probabil, dupa incheierea perioadei de sase luni in care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asiguratori, situatie care va crea din nou perceptia unor noi cresteri necontrolate si a unei piete dezechilibrate", spun asiguratorii.

In acelasi timp, "presiunea noilor reglementari pusa in acest rastimp asupra industriei de asigurari va avea efecte greu de estimat, tinand cont ca se adauga rigorilor legislatiei europene impuse de anul acesta prin Directiva Solvabilitate II". Printre noile cerinte care vor duce la cresterea costurilor operationale ar fi: obligatia de a emite si gestiona contracte RCA pe perioade multiplu de o luna, compensarea directa si alte mecanisme noi care presupun dezvoltari ale sistemelor informatice.

De asemenea, asiguratorii spun ca va creste dauna medie, ca urmare a extinderii tipurilor de cheltuieli ce se despagubesc pe asigurarea RCA. "Mai mult, orice interventie in plafonarea tarifarii, fara a lua in considerare reperele reale ale pietei asigurarilor din Romania, va impacta in mod decisiv consumatorii, pentru ca va conduce la o nivelare a pietei, respectiv majorarea preturilor pentru categoriile de clienti cu o conduita rutiera buna si la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat".

Avand in vedere toate aceste elemente, UNSAR sustine in continuare nevoia promovarii unor masuri sistemice care sa vizeze cauzele care duc la cresterea pretului politelor RCA, fara a fi nevoie de interventia statului in piata libera:

  • masuri de crestere a sigurantei in trafic, pentru a diminua daunalitatea, unde Romania este campioana Europei;
  • introducerea monitorizarii de tip gps (telematics), pentru individualizarea comportamentului soferilor in trafic;
  • introducerea sistemului tabelar pentru daunele morale din vatamari corporale, asa cum a fost elaborat de Institutul National de Medicina Legala, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca.

UNSAR face, de asemenea, apel la Guvern, ASF si Consiliul Concurentei, dar si la Parlament si institutia Presedintelui sa analizeze cu atentie impactul masurilor pe care le vor lua in piata asigurarilor deja incercata de doua falimente. Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 23 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Sursa foto: Jirsak / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri