Baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) incheiate pe teritoriul Romaniei - CEDAM - pusa la dispozitie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este in prezent tinta unui atac informatic de tip Denial of Service, propagat de la trei companii de asigurari, ceea ce a dus la caderea sistemului de interogari RCA.

Infomare ASF, despre CEDAM:

"In cursul zilelor de luni si marti, 19 si 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precadere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui numar foarte mare de interogari provenite de la companiile de asigurari, fiind inregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitari. Pentru comparatie, acelasi numar de interogari sunt primite in mod normal intr-o perioada de 1 - 2 saptamani.

Ca urmare, desi a ramas functional in tot acest timp, sistemul a raspuns cu greutate la interogari, anumiti utilizatori fiind pusi in situatia de a nu putea obtine informatiile necesare emiterii de polite RCA.

ASF analizeaza aceasta situatie, inclusiv prin intermediul unor intalniri cu brokerii si asiguratorii. ASF recomanda utilizatorilor, brokeri si asiguratori, prelungirea duratei de raspuns la interogarea bazei de date, optimizarea in general a interogarilor transmise CEDAM, precum si verificarea propriilor sisteme informatice".

Stirea initiala despre CEDAM:

"Sunt de cateva zile probleme. S-a constatat ca doua societati de asigurari, practic, transmit un numar foarte mare de pachete de solicitari in mod continuu si la ore in care nu exista absolut nici o justificare sa solicite, dar care seamana cu un atac informatic de tip Denial of Service. Asta inseamna ca daca vrei sa pui jos un sistem il inunzi cu trafic ca sa nu mai poata sa functioneze. Este posibil ca cei doi asiguratori sa fi fost infectati fara sa stie. ASF le cerut sa verifice, dar nici pana acum pare ca nu s-a oprit respectivul atac informatic. Probabil o sa le taie accesul la un moment dat", au declarat surse din piata pentru wall-street.ro.

Atacul informatic de tip Denial of Service care trimite pachetele de interogari ar veni de la societatile de asigurari City Insurance, Allianz-Tiriac Asigurari si Euroins Romania, jucatori importanti in piata RCA.

Societatile de asigurari sunt obligate sa dispuna de un sistem de protectie. Exista un nou regulament cu privire la riscurile operationale generate de sistemele IT in care li se solicita toate acestea. Dupa ce se va rezolva situatia la CEDAM ar urma ca un corp de control sa mearga la acestea pentru a vedea ce s-a intamplatau mai precizat sursele citate.

Pe termen scurt, cine merge sa solicite o asigurare trebuie sa aiba asigurarea precendenta si sa dea o declaratie pe propie raspundere, ce bonus-malus a avut sau ca n-a avut accidente. Brokerul de asigurari este obligat conform legislatiei sa emita polita clientului solicitant si sa ii faca un calcul pe situatia declarata, fara sa mai acceseze baza de date CEDAM.

Sursele mentionate au mai declarat ca problema ar trebui rezolvata urgent, baza de date CEDAM reprezentand un element critic pentru piata RCA.

Sursa foto: Gina Buliga / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri