Problemele Europei cu unele dintre cele mai mari institutii financiare, cum este Deutsche Bank, ar putea sa se extinda in restul pietei mondiale, potrivit unei analize publicate de MarketWatch. Actiunile Deutsche Bank au revenit pe scadere joi, in urma informatiei ca un grup de fonduri de hedging isi reduce expunerea fata de cea mai mare banca din Germania.

La inceputul acestei saptamani, un blogger financiar, Wolf Richter, a scris ca ingrijorarile mari legate de capacitatea Deutsche Bank de a atrage capital suficient pentru a linisti piata ca are un fundament solid indica o problema mai grava pe care sectorul bancar european trebuie sa o combata, potrivit News.ro.

Richter, editor al site-ului financiar Wolf Street, afirma ca ”criza bancara din Europa are potentialul de a se transforma intr-o criza financiara”. “Tot ce este nevoie este ca una dintre bancile mari sa se impiedice. Creditarea se va bloca instantaneu. Intr-un sistem economic dependent de credite, un astfel de eveniment este o criza financiara”, a spus el.

Actiunile Deutsche Bank listate la bursa americana au scazut joi cu 6,67%, evidentiind pierderile brutale inregistrate in aceasta saptamana de banca din Frankfurt. Banca condusa de directorul general John Cryan inregistreaza o crestere constanta a costurilor de imprumut, din cauza incertitudinilor legate de capacitatea sa de a plati o amenda de pana la 14 miliarde de dolari din partea Departamentului de Justitie din SUA, a relatat Wall Street Journal la jumatatea acestei luni.

Cele mai afectate sunt obligatiunile convertibile ale Deutsche Bank, al caror pret a scazut. Si nu este vorba doar despre Deutsche Bank. O combinatie de factori continua sa afecteze bancile si economia din Europa.

Intre acestia se afla dobanzile negative aduse de masurile de stimulare ale bancilor centrale, care au redus capacitatea institutiilor financiare de a genera profit. Obligatiunile germane pe termen de 10 ani aveau miercuri un randament negativ de 0,15%. Randamentele obligatiunilor scad atunci cand preturile acestora cresc.

Multe banci au amanat restructurarea dupa criza financiara din 2008-2009, in timp ce bancile italiene au in portofolii credite neperformante de ordinul miliardelor de euro, fiind vazute ca un posibil risc pentru economia zonei euro. Multe alte banci, in frunte cu Deutsche Bank, risca amenzi considerabile pentru tranzactiile cu instrumente garantate prin ipoteci.

Intre bancile care au inregistrat scaderi semnificative ale actiunilor, cele din Germania au consemnat printre cele mai mari pierderi. Titlurile Commerzbank, a doua mare banca germana, sunt cotate cu 44% sub nivelul maxim, iar cele ale Deutsche Bank cu peste 60%, de la un maxim de acum 52 de saptamani.

Joi, un investitor reputat si fondator al DoubleLine Capital, Jeff Gundlach, a avertizat investitorii sa evite plasamentele in Deutsche Bank. Sigur, nu toata lumea este ingrijorata. Cryan a negat informatiile publicate de revista Focus, potrivit carora ar fi solcitat sustinere din partea cancelarului Angela Merkel.

Intr-un interviu acordat publicatiei Bild, Cryan a spus ca banca nu are nevoie de ajutor din partea statului. Totusi, piata americana a fost agitata de fluctuatiile din ultima saptamana ale actiunilor Deutsche Bank, iar indicii S&P 500 si Dow Jones au scazut joi cu 0,9%, respectiv cu 1,07%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri