Ordonanta de Urgenta a Guvernului 52/2016, care are ca obiect reglementarea drepturilor si obligatiilor partilor in ceea ce priveste contractele de credit pentru consumatori si restrange activitatea recuperatorilor de creante in relatia cu debitorii, a intrat de astazi in vigoare, iar drept consecinta, va afecta preturile portofoliilor de creante neincasate, care vor scadea cu 15%, arata Catalin Neagu, director general al Top Factoring.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 52/2016 care are ca obiect reglementarea drepturilor si obligatiilor partilor in ceea ce priveste contractele de credit pentru consumatori. Aceasta va afecta preturile portofoliilor de creante neincasate, care vor scadea cu aproximativ 15%, potrivit estimarilor lui Catalin Neagu, director general al Top Factoring.

"Prin aparitia OUG 52/2016 este afectat procesul de colectare, deci, automat si sumele colectate. In consecinta, pretul portofoliilor de creante neincasate aflate in piata dupa aparitia OUG va scadea. Estimarea mea este ca preturile vor scadea in acest context cu 15%", a declarat Catalin Neagu (foto).

Procesul de colectare creante, mai scump

Procesul de colectare va fi afectat, printre altele, de masurile ce au legatura cu regulile in ceea ce priveste contactarea debitorilor si comunicarea cu acestia. Astfel, comunicarea entitatii de recuperare creante cu consumatorul in intervalul orar 20:00 - 09:00 este interzisa, fapt ce va duce la scaderea timpului de lucru cu 2 ore. Recuperatorii de creante nu vor mai avea voie sa contacteze debitorul la slujba, sau sa intre in legatura cu o alta persoana diferita de consumator, succesorii legali, avocatul sau imputernicitul acestuia.

"OUG 52/2016 este menita sa disciplineze piata si sa oblige jucatorii la a avea o conduita corecta fata de debitori, la a le respecta drepturile. Pentru Top Factoring, aceste lucruri au constituit inca de la inceput valorile in care am crezut si pe care le-am respectat. In ceea ce priveste toate restrictiile care care au efect asupra zonei operationale, intr-adevar procesul de colectare va fi mai scump. Insa, aceste lucruri ar trebui sa determine companiile sa inoveze", a mentionat Catalin Neagu.

Piata de colectare creante, definita de disciplina

Masurile Ordonantei de Urgenta 52/2016 vin sa disciplineze piata de colectare de creante. Aspecte precum reglementarea comisioanelor, comunicarea cu debitorii, convertirea creditului, sunt transpuse la nivel national din dispozitiile Directivei nr. 2014/17/UE si reglementeaza practicile nationale.

”Piata de colectare de creante va fi mai disciplinata. Consider ca jucatorii mici vor fi cei mai afectati si vor ramane doar cei care vor putea respecta intocmai normele. Aceasta ordonanta inseamna un prim pas catre un cadru legislativ corect de care aveam nevoie in industria colectarii. Sper ca acesta sa fie completat de catre o lege destinata clar companiilor de colectare si care sa treaca prin Parlament. Un cadru legislativ corect permite atat agentiilor de colectare, cat si consumatorilor debitori, sa aiba un proces de colectare corect, fara abuzuri de ambele parti", a mai spus manageul Top Factoring.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri