Raiffeisen Bank International si compania sa mama, nelistata, Raiffeisen Zentralbank vor fuziona. Scopul principal al acestei masurii fiind imbunatatirea rezervelor de capital ale RZB, potrivit Reuters.

Doar banca italiana Monte dei Paschi di Siena si Allied Irish Banks au obtinut rezultate mai slabe decat cele doua banci combinate Raiffeisen in testele de stres aplicate de Banca Centrala Europeana (BCE) unor 51 de institutii financiare mari din Europa, ale caror rezultate au fost publicate in liuna iulie, ceea ce a sporit presiunile ale grupului Raiffeisen, conform News.ro.

”Consiliile de administratie si de supraveghere ale RZB si RBI au aprobat, in principiu, decizia de fuziune”, se arata intr-un comunicat al RBI.

Potrivit planului care trebuie sa primeasca aprobarea finala a actionarilor in ianuarie, compania mama RZB se va uni cu RBI, ale carei operatiuni sunt concentrate in Europa Centrala si de Est, iar actionarii RZB vor primi in schimb actiuni RBI. RBI va emite noi actiuni cu care va face plata, astfel incat volumul titlurilor aflate in circulatie va creste cu 10%-13%, ceea ce inseamna ca participatiile actionarilor actuali vor fi diluate.

Banca rezultata prin fuziune va avea listate 34,6%-35,7% din actiuni, fata de nivelul actual de 39,2%. Planul este in mare parte raspunsul la presiunile autoritatilor europene de reglementare ca RZB sa isi mareasca rezervele de capital si sa isi simplifice structura complexa
.
RZB si RBI au anuntat in luna mai ca analizeaza o fuziune, iar RZB a informat ulterior ca intentioneaza sa vanda actiuni ale asiguratorului Uniqa, tot pentru cresterea capitalului.

RZB are in proprietate o participatie de circa 61% la RBI. RZB este detinuta la randul ei de reteaua de banci Landesbanken a grupului Raiffeisen, la care sunt proprietari 1,7 milioane de austrieci prin intermediul unor uniuni locale de credit. Acestea formeaza cea mai extinsa retea bancara din Austria.

RBI detinea in Romania active totale de 7,02 miliarde de euro la sfarsitul primului semestru, in urcare cu 5,1% fata de intervalul similar din 2015, insa sub nivelul de 7,23 miliarde euro de la sfarsitul anului trecut. Profitul net al RBI in Romania a scazut in primul semestru cu 26,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 38 de milioane de euro, ca urmare a declinului veniturilor operationale si cheltuielilor mai mari.

RBI avea in Romania, la finele lunii iunie, o retea de 505 unitati, cu 10 sucursale mai putine fata de perioada similara a anului trecut, iar numarul angajatilor a scazut cu 0,7% la 5.397 de persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri