Tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti au urcat, miercuri, la 75,368 milioane lei (21,492 milioane euro), cu 62,48% mai mult fata de sedinta de marti, schimburile cu actiuni Petrom avand opondere de 53% din valoarea totala, potrivit brokerilor
Titlurile Petrom au dominat sedinta de miercuri de la Bursa inca din primele minute, cand a fost incheiata o tranzactie record pe piata deal, de 30,4 milioane lei (peste 10 milioane euro), prin care s-a transferat un pachet de 51,1 milioane de actiuni SNP la pretul de 0,5950 lei/titlu.

"Actiunile Petrom au facut peste jumatate din valoarea schimburilor sedintei curente, respectiv 53% din volumul valoric, iar dupa valoarea tranzactiei se poate spune ca au fost schimburi de pachete intre investitori institutionali de calibru", a declarat Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.

In piata, cotatiile actiunile SNP s-au tranzactionat in deschidere la 0,59 lei/titlu si au inchis in scadere cu 1,68%, la 0,5850 lei/titlu. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni Petrom a fost de 9,484 milioane lei, fiind realizate schimburi cu peste 16 milioane de actiuni SNP.

"Actiunile de la Bursa au inregistrat, miercuri, corectii pe o valoare destul de mare a tranzactiilor, din care peste 50% a fost realizata pentru SNP Petrom, dar lichiditatea a fost relativ constanta, fata de sedinta de marti, ceea ce poate fi un semn rau daca ne gandim ca a aparut pe un trend de usoara scadere, in special pentru actiunile societatilor financiare", a declarat pentru NewsIn, Alexandru Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a scazut, miercuri, cu 0,4%, de la 5.030,01 puncte la 5.010,09 puncte. Indicele vienez, ROTX, s-a depreciat cu 0,56%, de la 18.206,96 puncte la 18.105,51 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece companii listate la BVB, s-a depreciat cu 0,68%, de la 8.332,34 puncte la 8.275,44 puncte. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF-uri, a pierdut 1,95% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 53.259,91 puncte la 52.220,54 puncte.

"Societatile de investitii financiare au inregistrat scaderi sustinute pe parcursul sedintei si au antrenat si restul actiunilor din piata, majoritatea investitorilor preferand sa isi marcheze profiturile la nivelurile maxime atinse de SIF-uri in ultimele zile", a declarat, pentru News In, Gabriel Rotaru, broker la Intercapital Invest.

Actiunile SIF-urilor au scazut, in medie, cu 1,95% la sfarsitul sedintei de miercuri. Cea mai mare depreciere a fost pentru titlurile SIF 4 Muntenia, cu 3,45%, la 1,68 lei/titlu, iar actiunile SIF 5 Oltenia au pierdut 1,99%, cotatia oprindu-se la 2,96 lei/titlu. Cele mai tranzactionate titluri financiare au fost SIF 5 Oltenia, cu schimburi de 7,669 milioane lei, urmate de actiunile SIF 2 Moldova, cu tranzactii de 5,470 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania au fost singurele titluri financiare care au reusit sa inchida sedinta de la bursa in crestere cu 0,90%, cotatia la inchidere fiind de 1,12 lei/titlu. S chimburile cu titlurile bancii din Cluj-Napoca au atins valoarea de 2,817 milioane lei. Titlurile BRD s-au mentinut la cotatia din sedinta de marti, de 18,6 lei, pe fondul unei lichiditati foarte bune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD a fost de 2,648 milioane lei. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica si-au pastrat cotatia din sedinta de luni, de 0,55 lei, pe fondul unor schimburi in valoare de 405.409 lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au atins un maxim de 0,0985 lei/actiune in prima partea a sedintei bursiere de miercuri. "Dupa deschiderea in crestere, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut usor spre 0,0972 lei si ulterior au aparut in piata vanzatori puternici, ceea ce a coborat cotatia cu 2,91%, la 0,0935 lei", a declarat Alexandru Adrian Ceuca. Valoarea schimburilor cu actiuni Rompetrol Rafinare a fost de 28,148 milioane lei.

Titlurile companiei Transelectrica au inregistrat, miercuri, prima corectie din aceasta saptamana, dupa ce in sedinta de marti au atins un maxim istoric de 35 lei/actiune. "Actiunile Transelectrica au scazut pe parcursul sedintei sub nivelul de 34 lei, pe fondul unei lichiditati scazute, si s-au oprit la 33,80 lei/titlu, cu 2,03% mai putin fata de valoarea la care au inchis sedinta de marti. Valoarea totala a schimburilor cu actiuni Transelectrica a fost de 1,013 milioane lei.

Cele mai mari cresteri de cotatii au inregistrat, marti, actiunile ALRO Slatina, cu 3,85% si Electroputere Craiova, cu 2,50%. Cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat pentru titlurile Sinteza Oradea, care s-au ieftinit cu 5,43% si la SIF 4 Muntenia (-3,45%).

"Ne asteptam la o continuare a scaderilor usoare la Bursa, insa nu vor fi de durata, sunt doar miscari normale ale pietei care simte nevoia de respiro dupa zone de crestere accentuata din ultima luna", a mai spus Mihai Piscan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri