Obligatiunile corporative emise de Banca Transilvania vor fi convertite in actiuni, data de fixare a pretului pe actiune fiind 1 noiembrie, conform prospectului de emisiune aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, potrivit comunicatului remis, marti, Bursei de Valori Bucuresti.

Conversia obligatiunilor in actiuni se face la media pe 90 de zile a pretului din piata al actiunilor Bancii Transilvania (simbol TLV), potrivit prospectului de emisiune.

Obligatiunile sunt convertibile in actiuni fie la o data fixa comunicata de banca (1 noiembrie 2006, 1 noiembrie 2007, 1 noiembrie 2008, 1 noiembrie 2009 s i 15 iunie 2010), fie la data la care se va semna un acord de vanzare a cel putin 15% din actiunile bancii catre o terta parte sau de preluare a controlului asupra bancii prin alt mod (fuziune s.a.).

Detinatorii de obligatiuni care doresc convertirea in actiuni trebuie sa trimita o notificare scrisa si irevocabila catre intermediarul emisiunii, BT Securities, in termen de 30 de zile lucratoare de la data de fixare a pretului, respectiv 1 noiembrie 2006, potrivit comunicatului bancii.

Valoarea totala a emisiunii este de 25 milioane dolari. Banii atrasi de Banca Transilvania prin emisiunea de obligatiuni vor fi folositi pentru finantarea operatiunilor generale ale bancii.

Emisiunea se deruleaza in doua transe. Transa A are o valoare de 20 milioane dolari si este compusa din 2.000 de obligatiuni rezervate spre subscriere de International Finance Corporation ca investitor principal, in cadrul unui acord incheiat cu Banca Transilvania.

Transa B are o valoare totala de 5 milioane dolari, este compusa din 500 de obligatiuni si este destinata publicului. I ntr-o prima faza aceste obligatiuni sunt rezervate actionarilor bancii inregistrati in registrul actionarilor la data de 29 aprilie 2005, numai acestia fiind indreptatiti sa isi exercite dreptul de preferinta pentru achizitionarea de obligatiuni.

Numarul maxim de obligatiuni ce putea fi achizitionat de un actionar a fost calculat ca produs intre numarul total de obligatiuni emise (2.500) si

Rata dobanzii, platita semestrial de emitent, este LIBOR la 6 luni plus o marja ajustabila. Marja a fost stabilita la 3% pentru prima perioada (primul cupon) si este ajustabila in functie de cea mai mare valoare dintre r atingul de credit suveran pe termen lung in valuta acordat Romaniei de Standard & Poors (in prezent BBB-) sau ratingurile pe termen lung in valuta acordate de Moodys pentru obligatiunile guvernamentale romanesti (in prezent A1).

O bligatiunile Bancii Transilvania nu sunt garantate si nu vor fi listate pentru tranzactionare la bursa, potrivit prospectului de emisiune.

Banca Transilvania a fost infiintata acum 12 ani si are in prezent 316 de unitati si aproximativ 4.200 de angajati.

Institutia financiara, cu sediul in Cluj-Napoca, a fost prima banca romaneasca cotata la Bursa de Valori Bucuresti, in 1997. Ea este a cincea banca din Romania, cu o cota de piata de 4,34% si active in valoare de 6,25 miliarde lei (1,75 miliarde euro) la jumatatea anului, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.

Capitalizarea Bancii Transilvania la Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la 4,360 miliarde lei (5,94% din total). Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,89% in sedinta bursiera de marti, la 1,11 lei/titlu, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 5,938 milioane lei.

Singura emisiune publica de obligatiuni din Romania cu dobanzi exprimate in dolari a fost derulata de Impact Bucuresti in anul 2 003 si a ajuns la maturitate in 2005. Dobanda obligatiunilor Impact a fost calculata similara cu cea a obligatiunilor Bancii Transilvania, respectiv L IBOR la sase luni plus 4%.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si