Desi plafonul programului Prima Casa a fost suplimentat recent cu 500 de milioane de lei, in acest moment, majoritatea bancilor incluse in program nu mai accepta dosare nici macar pentru analiza, din cauza cererilor prea mari. Potrivit unor surse din piata, doar Banca Romaneasca si OTP Bank mai accepta dosare de la clienti.

Informatia ca bancile nu mai primesc dosare in analiza a aparut intr-o discutie cu Bogdan Ivan, secretarul general al Asociatiei Dezoltatorilor Imobiliari din Romania, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360.

"Dupa alocarea plafonului suplimentar, mai sunt doar doua banci mici care mai acorda credite Prima Casa. Cererea este foarte mare, bancile nu stiu care este nivelul real si nu mai primesc dosare in analiza, pana nu inteleg care este acesta. Au suspendat depunerea cererilor. Numarul mare de solicitari este relativ normal in perioadele de dupa suplimentarea plafonului, dar acest blocaj intervine acum, pentru prima data, dupa modificarea din vara a legislatiei aferenta Programului Prima Casa, care vine cu o prevedere noua: bancile raspund daca aloca un plafon mai mare decat cel al Guvernului", a explicat Bogdan Ivan.

Aceasta situatie creaza un blocaj, desi o parte dintre clienti se indreapta catre creditele ipotecare sau imobiliare, pentru restul avansul mare, de 25-30% ramane o provocare majora, mai ales intr-un timp scurt.

La finalul lunii septembrie, guvernul a suplimentat fondurile pentru acest an cu 500 de milioane de lei. Fondurile au mai fost suplimentate o data, in luna mai, cu 500 milioane de lei. De la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii iunie 2016, au fost acordate 193.012 garantii, in valoare totala de 16,44 miliarde lei, pentru finantari in valoare de 32,88 miliarde lei. De la inceputul anului 2016 pana la finele lunii iulie au fost acordate 23.696 garantii, in valoare totala de 2.187,3 milioane lei.

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri