Daca in momentul de fata avem 1,3 pensionari pentru un angajat, in anul 2032 respectivul raport se va deteriora semnificativ si fiecare angajat va ajunge sa sustina pana la 2,5 pensionari. Evident ca efectul asupra sistemului public de pensii, care este un sistem "pay as you go", prin care angajatii de astazi platesc pentru pensionarii curenti, va fi unul de presiune excesiva, a declarat Raluca Tintoiu, CEO NN Pensii si presedinte APAPR.

"De trei ani de zile, de cand an venit la NN Pensii si sunt presedinte APAPR, cea mai freceventa intrebare pe care o primesc este: «Cand ar trebui si cum sa economisesc pentru pensionare?» Foarte multi oameni ma intreaba acest lucru. Concluzia mea este ca desi reprezinta un subiect actual este, de asemenea, un lucru pe care oamenii mai tineri evita sa il adreseze. Probabil ca se leaga de faptul ca nu ne face placere sa ne imaginam cum vom fi la varsta pensionarii, dar este clar ca preferam sa ne focalizam pe nevoile de azi si de maine, pe prioritatile imediate, si aceasta nevoie pe termen mai lung de peste 20 sau 30 de ani o lasam pe mai tarziu", a spus Raluca Tintoiu (foto), la o conferinta pe tema pensiilor private si de stat.

"Trebuie sa revin la vestile rele", a mai spus Raluca Tintoiu. "Am vazut cum arata situatia demografica si este un lucru pe care il repetam si noi mereu. Suntem o populatie cu o tendinta accentuata de imbatranire, una dintre cele mai accentuate chiar din Europa si, probabil, ca in 2032 cand generatia decreteilor va iesi la pensie, Romania va avea mai putin de 19 milioane de oameni".

In acelasi timp, arata seful NN Pensii, "numarul celor care lucreaza cu carte de munca se reduce continuu, din cauza migratiei si probabil din cauza economiei negre si somajului, dar implicit acest lucru inseamna ca se reduc si contributiile celor care isi platesc darile catre stat, inclusiv contributiile la pensie. Astfel, pensionarii sunt din ce in mai dependenti de populatia angajata".

Drept consecinta, mai subliniaza Raluca Tintoiu, "evident ca evolutia pensiei de stat nu poate fi decat una negativa in acest context. Dupa calculele noastre in 2032 pensia de stat va ajunge la un nivel de 30% din ultimul salariu, urmand ca Pilonul II de pensii private sa creasca pensia pana la aproximativ 40% din ultimul salariu, in cifre brute. Aceasta fiind situatia, chiar si impreuna cu Pilonul II, care a fost menit sa ne sustina veniturile la pensionare in conditiile de demografie negative, cheltuielile noastre nu vor scadea probabil cu 40% la pensie. Astfel, pensia ramane o problema serioasa la care trebuie sa ne gandim cat mai repede".

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri