Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut in primele noua luni din 2016 un profit net de 1,14 miliarde lei (255,4 milioane euro), in crestere cu 26%, in contextul imbunatatirii calitatii portofoliului si a vanzarii actiunilor Visa Europe, insa rezultatul operational este in scadere puternica, la 238 milioane euro.

Potrivit rezultatelor publicate de banca, profitul operational a fost de 1,07 miliarde lei (238,1 milioane euro), cu 11,1% mai redus decat in anul precedent, din cauza veniturilor operationale mai mici, afectate de impactul unei contributii reduse din derularea creditelor neperformante si un mediu dominat de scaderea dobanzilor.

"Ne bazam pe un bilant solid care ne permite sa ne concentram pe dezvoltarea afacerilor cu clientii [...] Pe de alta parte, suntem preocupati de o serie de provocari legislative in sistemul bancar. Suntem realmente ingrijorati de anumite evolutii, care consideram ca vor impiedica directionarea sustenabila si eficienta a resurselor financiare catre infrastructura, educatie, tehnologie ori calitatea vietii – prioritati indisputabile pentru Romania", a declarat Sergiu Manea (foto), CEO al BCR.

BCR a raportat in perioada ianuarie-septembrie o eliberare neta de provizoane in valoare de 227,7 milioane lei (50,8 milioane euro), datorita eforturilor de rezolvare a portofoliilor de credite neperformante. Astfel, rata creditele neperformante a ajuns la 13,3%, semnificativ mai mica fata de 22,2% la 30 septembrie 2015.

Rata de acoperire cu provizioane s-a situat la nivelul de 79,7%, aceasta situandu-se la nivelul de 113% daca este inclusa si valoarea garantiilor.

Ce volum de credite a vandut BCR in primele 9 luni

BCR a acordat in primele 9 luni credite de 6 miliarde lei, dintre care 3,8 miliarde lei au fost volumele noi de credite acordate persoanelor fizice. Banca precizeaza ca au fost inregistrate vanzari solide de credite negarantate si garantate, in special datorita programului Prima Casa, al carui plafon a fost din nou epuizat.

In segmentul de retail, BCR a pariat pe activarea bazei de clienti prin intermediul serviciilor de internet si mobile banking, care au cunoscut cresteri anuale de 30%, respectiv 150%.

Depozitele de la clienti au crescut cu 4,6% la 44,61 miliarde lei (10,01 miliarde euro) la 30 septembrie 2016.

Pe segmentul de finantari acordate companiilor, BCR a acordat credite noi de 2,2 miliarde lei, co-finantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene fiind de asemenea solida. Reprezentantii BCR sustin ca banca are o cota de piata de peste 30% in acest segment si un portofoliu de peste 7,1 miliarde lei in co-finantari acordate.

"Cresterea portofoliului de finantari corporate este sustinuta de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicata, in special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de furnizori", se mai arata in comunicatul BCR.

Alte cifre cheie din raportul financiar la 9 luni al BCR

  • Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 10%, la 1,35 miliarde lei (302,4 milioane euro), marcate de "rezolvarea continua a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preturi competitive pe piata si un mediu dominat de o rata mai mica a dobanzii".
  • Veniturile nete din comisioane au crescut nesemnificativ - cu 0,2% - la 532,7 milioane lei (118,8 milioane euro)
  • Rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 8,9%, la 252,9 milioane lei (56,4 milioane euro)
  • Venitul operational a scazut cu 5,3% la 2,18 miliarde lei (487 milioane euro), in special din cauza veniturilor nete din dobanzi mai reduse, partial compensate de un venit mai ridicat din comisioane si speze, dar si de un rezultat din tranzactionare mai ridicat
  • Cheltuielile administrative generale in primele noua luni din 2016 au ajuns la 1,12 miliarde lei (248,9 milioane euro), mai mari cu 0,9%
  • Raportul cost-venit a avansat la 51,1% in primele noua luni din 2016, fata de 48,1 % in primele noua luni 2015
  • Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (doar banca) se afla la nivelul de 22,9% (august 2016),iar rata de adecvare a capitalului calculata in conformitate cu standardele de raportare IFRS este de 21,3% (grup BCR).

"In acest sens, BCR se bucura de una din cele mai solide pozitii de capital si finantare dintre bancile romanesti. BCR isi mentine in continuare rata de solvabilitate ridicata, dovedind astfel capacitatea si angajamentul de sustinere a cresterii intermedierii financiare pentru persoane fizice si clienti corporate, consolidand si mai mult capacitatea de generare a veniturilor din activitatile de baza", potrivit bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri