Alegerile din Statele Unite se anunta stranse, Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat, avand un avans de cateva procente in fata republicanului Donald Trump. Pietele financiare tind sa o perceapa pe Hillary Clinton ca fiind candidatul status-quoului, iar evolutia mai buna a acesteia in sondaje sustine increderea si asumarea de riscuri mai ridicate de catre investitori. Care ar fi, insa, primele efecte pentru Romania ale unei victorii a lui Trump?

Americanii vor vota marti, 8 noiembrie, pentru a-si alege presedintele. Primele rezultate ar urma sa fie cunoscute marti seara (miercuri dimineata in Romania).

"Alegerile din SUA sunt foarte relevante pentru toata lumea, dincolo de efectele pe care le-ar putea avea pe termen lung o presedintie a lui Trump, pe care nimeni nu le cunoaste in momentul de fata pentru ca nimeni nu stie ce este in capul lui. (…) Cert este ca ar avea un impact mult mai mare asupra gradului de indatorare al SUA, pentru ca el propune niste relaxari fiscale mai puternice. Mai mult lumea nu prea stie ce va face, de unde va acoperi chestiile astea, are niste idei mai excentrice", a declarat un economist dintr-o banca.

Daca pentru pietele financiare Trump inseamna volatilitate si incertitudini, Hillary Clinton reprezinta o continuare a status-quoului, cu efecte minime. Una dintre primele dileme este majorarea dobanzii Rezervei Federale a SUA (Fed, n.r.) anticipata de analisti pentru luna decembrie. O victorie a lui Donald Trump reduce puternic perspectivele majorarii de dobanda, in timp ce daca ar castiga rivala sa, lucrurile ar trebui sa decuraga conform calculelor din prerzent.

"Hillary probabil ca nu o sa faca nimic prin piete. (…) Daca o sa fie, in cazul in care iese Trump, o situatie de risk-off, Fed probabil ca nu o sa mai faca nimic in decembrie, in pofida faptului ca Stanley Fischer (vicepresedinte Fed , n.r.) a spus ca risca sa-si depaseasca tintele pe piata muncii si tintele de inflatie. Probabil ca daca iese Trump va trebui Fed sa mai stea sa vada ce se mai intampla, in ce directie o iau pietele. Nu stiu daca foarte mult sau foarte putin. Depinde. E un teritoriu foarte ciudat si nimeni nu stie ce se va intampla", a spsus economistul.

O intarire a politicii monetare in SUA antreneaza cresterea dobanzilor in cea mai mare economie a lumii. Impactul este negativ pentru activele cu risc mai ridicat (intre care si cele romanesti), deoarece dobanzile mai mari din SUA tind sa conduca la repatrierea unor capitaluri importante, care au parasit piata americana in anii de dobanzi apropiate de zero pentru a cauta randamente mai ridicate, insa si mai riscante.

In prezent, SUA se afla inaintea celei de-a doua majorari de dobanda de la incheierea crizei financiare globale. Rezerva Federala a SUA a incheiat programul de relaxare cantitativa in octombrie 2014, iar prima majorare de dobanda a venit dupa mai mult de un an, in decembrie 2015. In prezent, dobanda de politica monetara variaza in intervalul 0,25-0,5%.

Ce efecte imediate ar avea victoria lui Trump in Romania

"Banuiesc ca s-ar duce cursul euro-leu mai sus. Dupa Brexit s-a dus initial in balarii. De data asta nu cred ca s-ar mai intoarce (la fel de repede, n.r.), asa cum s-a intamplat dupa Brexit", a afirmat economistul.

In iunie, cursul a urcat pana la 4,55 lei, in contextul referendumului din Marea Britanie privind apartenenta la UE, insa in iulie a coborat la aproximativ 4,45 lei/euro, insa moneda nationala a inceput sa piarda din nou teren influentata de discutia interna privind conversia la curs istoric a creditelor luate in franci elvetieni.

Daca alegerile vor fi castigate de Hillary Clinton, costurile de imprumut ar urma sa creasca usor pentru Romania, in principal cele pe termen lung, in linie cu estimarile actuale, miscarea fiind determinata de cresterea dobanzii Rezervei Federale a SUA conform asteptarilor. In cazul in care ar castiga Trump, dobanzile pe termen scurt ar putea urca, deoarece o depreciere semnificativa a leului intr-un interval scurt si marcat de volatilitate globala ar putea conduce la interventia BNR in piata pentru limitarea volatilitatii. BNR ar trebui sa vanda valuta si sa cumpere lei, limitand astfel lichiditatea.

"Daca apare Trump, poate ca lumea se va gandi la Fed ca poate vor sta ceva mai mult pe bara, dar daca vom avea presiuni pe leu, poate ni se duce si nou costul de finantare mai sus pentru ca pur si simplu se duc ratele scurte. Leul este mai putin atragator si apare ideea ca BNR ar putea interveni candva, daca urca mai sus. Situatia de lichiditate nu a fost exceptionala in ultima perioada. Daca ar interveni BNR sa protejeze cursul … In cazul unei interventii, BNR scoate leii din piata, vinde valuta si cumpara lei", a spus economistul.

In prezent bancile dispun de lichiditati mult mai reduse decat in lunile trecute, dupa ce la finalul lunii octombrie catre buget au fost facute plati foarte mari. Potrivit estimarilor economistilor, Guvernul nu va reusi sa cheltuiasca suficient pe final de an pentru a atinge tinta de deficit bugetar a anului in curs. Astfel, deficitul bugetar ar trebui sa se situeze la 2,4-2,5%, fata de o tinta de 2,8-2,9%.

"Daca va iesi Hillary poate (leul, n.r.) se va aprecia un pic, costurile de finantare vor creste si ele un pic, (mai ales, n.r.) randamentele pe termen mai lung. Hillary banuiesc ca nu o sa aiba o reactie foarte puternica, cred ca o sa fie ceva, dar dupa Trump ar fi mai mare carnagiu", a spus economistul.

Sursa foto: chrisdorney/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri