"Declaratia lui Wolf a fost data dupa ce in piata au aparut zvonuri ca guvernul roman vrea sa pastreze 25% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC)", a aratat analistul Wood & Co, Jiri Stanik. Oricum, va fi interesant de urmarit schimbarea "modelului de afacere" al OTP, crede Stanik. "Dupa ce a cheltuit mai mult de un miliard de euro in ultimul an si jumatate pe achizitii in Serbia, Ucraina, Rusia si Muntenegru si s-a extins pe noua piete, situatia OTP devine cam tensionata atat financiar, cat si din punctul de vedere al managementului", a precizat el, informeaza NewsIn.

Stanik considera ca OTP ar trebui sa creeze un departament special responsabil pentru subsidiarele din strainatate, iar manageri straini ar putea fi chemati sa intareasca structura de conducere a bancii ungare. "Structura noului model de afacere ar trebui sa fie incheiata pana la sfarsitul anului", a mentionat Stanik.

OTP are sanse relativ mici in comparatie cu National Bank of Greece (NBG) in cursa pentru CEC, insa anularea procesului de privatizare pare a fi foarte posibila in acest moment, declarase, joi, Stanik. insa piata maghiara vede mai degraba cu ochi buni scaderea probabilitatii ca OTP sa cumpere CEC. "OTP a fost performera pietei ungare de capital in ultima luna si saptamana, castigand 3%, respectiv 8%", a amintit analistul Wood & Co.

CEC este in plin proces de privatizare, OTP Bank din Ungaria si National Bank of Greece urmand sa depuna ofertele financiare finale de preluare a pachetului majoritar de actiuni. Termenul initial pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC a fost 31 august.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.