Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, de luni, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 10 lei, dedicata Tezaurului de la Cucuteni-Baiceni, iar emisiunea face parte din ciclul tematic Istoria aurului, a anuntat banca centrala intr-un comunicat.
Moneda de aur, in greutate de 1,224 grame, are o puritate de 999/1000 si calitate "proof". Forma este rotunda, cu un diametru de 13,92 mm, iar marginea este zimtata. Pe fata monedei , in jumatatea superioara, este trecuta valoarea nominala 10 LEI si stema Romaniei, iar in partea inferioara, o aplica de harnasament din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni si inscriptia ROMANIA, informeaza NewsIn.

Reversul monedei prezinta, in plan central, o imagine de pe obrazarul coifului de aur din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni, ce reprezinta un personaj indeplinind un ritual si textul circular Tezaurul Cucuteni Baiceni. "Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice", se mai arata in comunicatul bancii centrale.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare, iar pretul de vanzare a unei monede, fara TVA, este de 113,01 lei si nu include pretul cutiei de prezentare. Reprezentantii BNR mai mentioneaza ca monedele din aur, dedicate tezaurului de la Cucuteni-Baiceni, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, iar falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Monedele din aur din emisiunea dedicata Tezaurului de la Cucuteni-Baiceni vor fi puse in circulatie, in scop numismatic, prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri