Moneda de aur, in greutate de 1,224 grame, are o puritate de 999/1000 si calitate "proof". Forma este rotunda, cu un diametru de 13,92 mm, iar marginea este zimtata. Pe fata monedei , in jumatatea superioara, este trecuta valoarea nominala “10 LEI” si stema Romaniei, iar in partea inferioara, o aplica de harnasament din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni si inscriptia “ROMANIA”, informeaza NewsIn.

Reversul monedei prezinta, in plan central, o imagine de pe obrazarul coifului de aur din tezaurul de la Cucuteni-Baiceni, ce reprezinta un personaj indeplinind un ritual si textul circular “Tezaurul Cucuteni Baiceni”. "Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice", se mai arata in comunicatul bancii centrale.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare, iar pretul de vanzare a unei monede, fara TVA, este de 113,01 lei si nu include pretul cutiei de prezentare. Reprezentantii BNR mai mentioneaza ca monedele din aur, dedicate tezaurului de la Cucuteni-Baiceni, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, iar falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Monedele din aur din emisiunea dedicata Tezaurului de la Cucuteni-Baiceni vor fi puse in circulatie, in scop numismatic, prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.