Contul curent al balantei de plati s-a inrautatit in septembrie, dupa o ameliorare in perioada verii, inregistrand dupa primele noua luni o crestere de doua ori si jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,66 miliarde euro, in special ca urmare a cresterii puternice a dividendelor repatriate de firmele straine, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, publicate luni.

Dupa primele noua luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,1 miliarde euro, arata datele revizuite ale BNR.Contul curent al balantei de plati include sumele incasate si cele platite de Romania in relatiile comerciale cu celelalte state. Principala compomnenta care contribuie la deficitul de cont curent este comertul exterior, puternic deficitar, conform News.ro.

Statisticile oficiale publicate in aceasta saptamana arata ca deficitul comercial (FOB/CIF) din primele noua luni a fost de 6,93 miliarde euro, mai mare cu 25,1% fata de aceeasi perioada din 2015.
Ca urmare, balanta bunurilor, care intra in contul curent al balantei de plati, si-a accelerat deteriorarea in acest an.

Astfel, deficitul comercial din componenta contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 27,2% in primele noua luni ale acestui an, pana la 6,4 miliarde euro, fata de aceeasi perioada din 2015. Diferenta intre datele FOB/CIF si FOB/FOB este in principal costul transportului.

Balanta veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii straini, a inregistrat un deficit de 3,8 miliarde euro in primele noua luni, in crestere cu 28,5% fata de perioada ianuarie - septembrie 2015. Valoarea a crescut cu 1 miliard de euro doar in luna septembrie.

Citeste si:
Deficit bugetar de 8,3 mld. de lei în primele două luni ale acestui an
Deficit bugetar de 8,3 mld....

In schimb, balanta serviciilor si-a majorat excedentul cu 12,7%, la 5,66 miliarde euro in perioada ianuarie-septembrie 2016. Balanta veniturilor secundare, in care intra si fondurile europene incasate de Romania, a ajuns la un excedent de 1,88 miliarde euro, cu 0,6% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continua tendinta de anul trecut, cand deficitul extern al Romaniei a crescut de doua ori si jumatate fata de nivelul din 2014, pana la 1,83 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite. Comisia Nationala de Prognoza (CNP), organismul pe care isi bazeaza guvernul proiectiile bugetare, estimeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu fata de cel din 2015.

Sursa foto: Shutterstock/Number1411

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ciolacu: Suspendarea rambursării creditelor intră vineri la votul final în CD
Setari Cookie-uri