Riscurile politice se vor concentra in Europa anul viitor, in contextul alegerilor din Franta si Germania, dar si in perspectiva unor alegeri anticipate in Marea Britanie si Italia. Acestea ar putea influenta puternic evolutia Brexit-ului, insa in prezent "vorbele in Europa nu par sa insemne prea mult".

"Vorbele in Europa nu par sa insemne prea mult si asta este un lucru bun...Libertatea de miscare poate sa insemne orice, Brexit este Brexit, dar poate sa insemne orice...Deci exista speranta", este de parere Willem Buiter, Chief Global Economist in cadrul Citi.

Totusi, vocea poporului a devenit in premiera un factor de risc pe agenda economistilor, pentru ca are capacitatea de a influenta economia globala, au subliniat specialistii Citi la o intalnire cu presa economica din EMEA.

"Brexit-ul si alegerile din SUA reprezinta acum cele mai mari riscuri pentru economia globala. Anul viitor il vom avea pe Donald Trump la Casa Alba si, ceea ce va face, nimeni nu stie. In 2017, in schimb, avem alegeri franceze, alegeri in Germania si posibil alegeri anticipate in Regatul Unit si Italia. Cine iese in aceste alegeri va influenta si rezultatul Brexit-ului", a declarat Tina Fordham, Chief Global Political Strategist in cadrul Citi.

Si Christian Schulz, European Economics Director in Citi, este de parere ca riscurile politice se vor concentra anul viitor in Europa, iar cel mai mare risc pentru economie este intoarcerea la criza datoriilor din 2010 - 2012.

Pe de alta parte, el apreciaza ca Banca Centrala Europeana este bine pozitionata sa gestioneze riscurile de la periferia zonei euro, chiar daca achizitia de obligatiuni va incetini in anii urmatori si se va incheia in 2018.

"Banca Centrala Europeana va continua ceea ce face acum indiferent de ce se va intampla pe plan politic", considera Schulz.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri