Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a marit ratingurile Bancii Comerciale Romane (BCR) pe termen lung la \"A-\" de la \"BBB-\", pe termen scurt la \"F2\" de la \"F3\" si de sprijin la \"1\" de la \"2\", ca urmare a finalizarii procesului preluare de catre Erste.
Ratingul individual a fost confirmat la "C/D" si o perspectiva stabila a fost atribuita ratingurilor. "Marirea a fost motivata de finalizarea procesului de vanzare a unui pachet majoritar al BCR catre banca austriaca Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen. Ratingurile pe termen lung, pe termen scurt si de sprijin reflecta reflecta un potential de sustinere extrem de inalt de care va beneficia BCR de la noul actionar majoritar, Erste Bank", se arata in comunicatul agentiei de rating.

Potrivit datelor Fitch, un rating de suport "1" arata ca exista o probabilitate extrem de ridicata ca BCR sa beneficieze de sprijin din partea Erste. Banca austriaca beneficiaza de un rating pe termen lung de "A", ratingul BCR fiind cu o treapta mai mic decat cel al Erste Bank, informeaza agentia NewsIn.

Agentia internationala de evaluare Fitch anuntase ca va revizui in sens pozitiv ratingurile acordate BCR, imediat ce Erste Bank va finaliza achizitionarea bancii romanesti, potrivit unei declaratii din 18 august, data NewsIn, de catre directorul sectorului de analiza a grupurilor financiare, Tim Beck. "Romania este atractiva pentru Erste Bank datorita populatie mari si ratei mici de penetrare a sistemului bancar", considera Beck. "Piata are posibilitati de crestere atractive si BCR, datorita retelei extinse, are o pozitie buna pentru a beneficia de aceasta (n.red. de cresterea pietei)", a declarat, vineri, analistul Fitch.

Din partea agentiei S&P, BCR a primit un rating de BBB- pe termen lung atat pentru imprumuturile in lei, cat si pentru cele in moneda straina. Perspectiva stabila a ratingului bancii reflecta asteptarile agentiei Standard&Poor's (S&P) ca banca sa-si intareasca eficienta ca efect al initiativei Erste Bank , dar ratingurile viitoare ale BCR vor depinde de sustinerea pe care o va acorda banca austriaca, a aratat un raport S&P, publicat pe 31 august. "Cu toate acestea, datorita marimii si eficientei BCR, acest proces va fi o incercare greu de realizat pentru Erste Bank intr-un timp atat de scurt", a punctat raportul S&P.

Pe de alta parte, ratingul BCR este conditionat si de nivelului relativ mare al creditelor cu probleme, de competitia tot intensa din piata bancara si de riscul economic si industrial destul de mare, arata raportul S&P. Agentia de rating Moody's a pus, pe 16 iunie, rating-ul BCR sub observare, cu potential de marire a acestuia. BCR a primit pentru depozitele pe termen lung un rating Ba2, iar puterea financiara a bancii a fost evaluata, potrivit ultimului raport Moody's legat de acest domeniu, la 'D-'.

Erste Bank a achizitionat 61,8825% din actiunile BCR de la Guvernul Roman, BERD si IFC in urma achitarii a 3,75 miliarde Euro. Astfel, procesul de privatizare al celei mai mari banci din Romania a luat sfarsit. Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR in decembrie 2005, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Restul titlurilor BCR sunt detinute Societatile de investitii financiare (SIF)-30,1%, iar 8% din actiunile BCR urmeaza sa fie oferite angajatilor.

La sfarsitul primului semestru, BCR era cea mai mare banca de pe piata romaneasca, cu active de 10,8 miliarde euro, aproximativ un sfert din activele bancare din Romania, arata statisticile bancii centrale. Dupa profiturile obtinue la jumatatea anului, BCR ar fi tot pe locul trei in cadrul grupului, cu o pondere de 13,1% in profitul net total.

Datele prezentate de Erste Bank arata ca BCR a obtinut un profit net pe primele sase luni din 2006 de 71 milioane euro (aproximativ 253 milioane lei), in timp ce activitatea din Austria a generat un profit net de 207 milioane euro (39,7% din profitul grupului) iar subsidiara ceha a afisat un profit net de 159 milioane euro (29,4% din profittul total). Erste are o dezvoltare puternica in Europa Centrala si de Est, zona ce genereaza aproximativ jumatate din profitul inainte de taxare ale grupului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri