Proiectul de fuziune al Bancii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a fost aprobat de catre Banca Nationala a Romaniei. In urma acestei aprobari, cele doua banci pot demara formalitatile finale de inregistrare a noii banci si inceperea operatiunilor de integrare.

Grupul Patria Bank a ajuns, in luna martie a acestui an, sa detina 64,16% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) dupa incheierea ofertei publice derulata pentru cumpararea titlurilor detinute de actionarii minoritari, in cadrul careia a achizitionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei, conform News.ro.

Procesul de fuziune a intrat in linie dreapta, dupa ce a primit unda verde din partea BNR, iar procesul de pozitionare a noii banci va fi accelerat incepand din 2017, dupa implementarea efectiva a fuziunii.

”In perioada imediat urmatoare vor fi demarate toate actiunile necesare integrarii celor doua bancii si pregatirii pentru a deveni o singura banca, o atentie deosebita fiind acordata realizarii unei tranzitii usoare pentru clienti si parteneri, urmarind mentinerea bunei relatii dezvoltate pana in prezent”, se arata in comunicat.

Prima etapa a fuziunii s-a desfasurat la finele lunii ianuarie, in care banca detinuta de fondul de investitii Axxes Capital a achizitionat 20% din titlurile institutiei de credit.

Totodata, fosta Nextebank a contribuit la majorarea capitalului BCC. Operatiunea de preluare a primit acordul bancii centrale, al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), precum si avizul Consiliului Concurentei.

BCC a consemnat dupa primele noua luni ale acestui an o pierdere de 37,3 milioane lei (8,3 milioane euro), in crestere cu 29% fata de rezultatul negativ raportat in perioada similara a anului trecut, insa cu 28% mai mica decat nivelul prevazut in bugetul aprobat, dupa ce a redus provizioanele.

Consiliul de administratie al BCC este format din Horia Manda, presedinte, Bogdan Merfea si Daniela Iliescu – membri.

Horia Manda este si presedinte al consiliului de administratie al Patria Bank, si director al Axxess Capital, companie care administreaza fondul Emerging Europe Accession, care detine la randul sau Patria Bank.

Banca a trecut in ultimii ani prin schimbari profunde, confruntandu-se cu o serie de dificultati dupa ce patronul a fost acuzat penal.

Ilie Carabulea a demisionat din functia de presedinte al consiliului de supraveghere al BCC in 2012, imediat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare pentru dare de mita.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).

Din grupul Patria Bank fac parte Patria Bank, BCC, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management si SAI Intercapital Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri