Firma de asigurari City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat in luna iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar masurile luate pana la finalul lunii septembrie nu au imbunatatit situatia companiei, in tiomp ce alta societate aflata sub supraveghere, Euroins, a realizat masurile asumate in planul de redresare, existand premize pozitive legate de finalizarea procedurii, arata un raspuns transmis de ASF, la solicitarea News.ro. Aotoritatea a mentionat ca Asirom, noul lider al pietei RCA, si-a asumat suplimentarea personalului desemnat cu constatarea si lichidarea daunelor pentru a reduce cazurile de intarzieri ale platii daunelor.

ASF a decis in cazul Euroins declansarea procedurii de redresare financiara in octombrie 2015, iar in cazul City, in aprilie 2016. ASF a aprobat, in 21 iulie, un plan de redresare al City Insurance, in vederea redresarii financiare a companiei, conform News.ro.

La inceputul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de anulare inaintata de firma de asigurare impotriva decizii emise de ASF, de declansare a procedurii de redresare financiara, decizia putand fi atacata cu recurs. ASF avertizeaza ca, pana la 30 septembrie, City Insurance nu a respectat masurile impuse in planul de redresare.

”City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat prin Decizia ASF 1458/21.07.2016 pe baza propunerilor societatii, iar masurile intreprinse pana la data de 30 septembrie 2016 nu au condus la imbunatatirea situatiei financiare a societatii. Raportul de audit constata un necesar minim de capitalizare sub regimul de solvabilitate II de 180 milioane lei, concomitent cu recuperarea creantelor de la personele fizice si juridice afiliate”, se arata in raspunsul transmis catre News.ro.

In schimb, Euroins a realizat toate masurile scadente in 30 septembrie 2016 pe care si le-a asumat in planul de redresare, potrivit ASF. Transferul ultimei transe de 100 milioane lei, pentru majorarea capitalului social, aprobata de actionari in toamna acestui an, asigura premizele restabilirii stabilitatii financiare, considera autoritatea.

”Pentru inchiderea planului de redresare, ASF va face o analiza finala, dupa transferul ultimei transe, si pe datele financiare ale societatii la sfarsitul anului. Premizele existente pot conduce la o concluzie pozitiva, dar iesirea din redresare trebuie constata si aprobata de consiliu”, se arata in raspunsul trimis de ASF. In cazul Asirom, companie controlata de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), ASF a inregistrat 2.305 petitii in perioada 1 ianuarie - 8 decembrie. Dintre aceste, 1.850 de petitii au fost legate de RCA.

”Cea mai mare parte din spetele reclamate pentru clasa asigurarilor de raspundere civila pentru vehicule (RCA) au fost reprezentate de intarzierea platii despagubirilor aferente dosarelor de dauna, respectiv de solutionarea cu intarziere a acestora”, se arata in raspunsul ASF. Autoritatea a cerut actionarilor companiei sa rezolve aceste probleme, iar conducerea Asirom a transmis un plan de masuri care vizeaza suplimentarea personalului desemnat cu constatarea si lichidarea daunelor si simplificarea fluxului de plati in cadrul departamentului de daune.

ASF a precizat ca monitorizeaza in continuare activitatea desfasurata de Asirom in vederea diminuarii cazurilor de intarzieri ale platilor. Piata RCA este estimata la circa 1 miliard de euro in acest an si are cea mai mare pondere in piata asigurarilor din Romania. Dupa caderea Astra si Carpatica, liderul pietei RCA este Asirom, cu o cota de 22,3% din piata la jumatatea acestui an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri