Fondul National de Dezvoltare, care va cuprinde veniturile din privatizare, va fi operational pana la sfarsitul anului, urmand ca in doua saptamani sa fie elaborat actul normativ pentru infiintarea acestuia, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
"Fondul National de Dezvoltare va cuprinde toate veniturile din privatizare, iar directionarea sumelor catre diferite domenii se va face prin hotarari ale Guvernului", a explicat Vladescu. In prezent, totalul veniturilor din privatizare se ridica la aproape un miliard de euro, fara banii pentru BCR.

Premierul Tariceanu declara, saptamana trecuta, cu ocazia achitarii de catre Erste a banilor pentru cumpararea BCR, ca "odata cu infiintarea Fondului National de Dezvoltare, ministrul de finante sa vina in fata opiniei publice si sa prezinte un raport in legatura cu modul in care acesti bani au fost cheltuiti, care sunt proiectele, care sunt sumele", informeaza NewsIn.

Seful Executivului a dat, totodata, asigurari, ca banii obtinuti din privatizare vor fi cheltuiti in mod transparent, la fel cum s-a procedat si cu procesul de privatizare in sine.Tariceanu a precizat ca sumele obtinute din vanzarea BCR nu vor avea acelasi traseu ca sumele obtinute din vanzarea altor companii mari, ca Petrom si Romtelecom. "Nu cred ca exista cineva care sa ne spuna ce s-a intamplat cu acei bani", a spus seful Executivului. El a adaugat ca sumele obtinute nu vor merge in consum, ca in trecut, ci catre "ameliorarea starii infrastructurii".

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca pentru moment, nu s-a stabilit "concret" modul in care vor fi cheltuiti banii obtinuti din privatizarea BCR, dar a precizat ca, in mod cert, vor fi investiti in infrastructura rutiera. El a recunoscut ca, desi suma obtinuta in urma privatizarii BCR este cea mai mare obtinuta vreodata in urma unei privatizari in Romania, este totusi insuficienta comparativ cu numarul de autostrazi care trebuie construite in perioada urmatoare. "Cu doua miliarde se poate face o autostrada, in nici un caz toate autostrazile din Romania". Vladescu a precizat ca, dupa ce va fi infiintat Fondul National de Dezvoltare, sumele vor fi alocate, pentru fiecare investitiei in parte, prin hotarari de guvern.

Ministrul finantelor a spus ca o parte din suma ar putea merge si pentru punerea in functiune a pilonului II de pensii, "in cazul in care va fi nevoie", dar in functie de "viteza cu care pilonul II de pensii se va implementa". El a precizat ca aceste investitii vor fi facute incepand cu anul 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri